Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Моделиране с рационални уравнения

Моделиране с рационални уравнения

Мнениеот Гост » 11 Ное 2013, 15:08

Имам проблем с решаването на такива задачи-не разбирам съставянето на таблицата при решаването им.Има ли някъде обяснения,които да ми помогнат поне малко да разбера как става това?Ето и задачата....

За превозване на 60 т били ангажирани камиони с еднаква товароподемност.Поради някаква причина всеки бил натоварен с 0,5 т по-малко от предвиденото,поради което увеличили броя им с още 4.Колко камиона били атгажирани първоначално?

Просто ми подскажете как да съставя таблицата....

Предварително благодаря!
Гост

Re: Моделиране с рационални уравнения

Мнениеот Knowledge Greedy » 12 Ное 2013, 23:09

Да предположим, че камионите са 15. Значи всеки ще вози по 4 тона. Как го получихме? - Разделихме 60 на броя на камионите. Ако броят на камионите бе 10, то всеки от тях ще вози по 6 тона. Как се получава? - Разделяме 60 тона на 10 - броя на камионите.
Е, броят на камионите е неизвестен - да го означим с x. Значи всеки камион ще вози по [tex]\frac{60}{x}[/tex] тона.
Разликата [tex]\frac{60}{x}-0,5[/tex] тона изразява товароносимостта при променените условия. Камионите увеличили с 4 броя. Значи на всеки ще се натоварят по [tex]\frac{60}{x+4}[/tex] тона.
Приравняваме двата израза:
[tex]\frac{60}{x}-0,5 =\frac{60}{x+4}[/tex].
Получихме рационално уравнение с едно неизвестно. Като добавим към уравнението условията [tex]x>0[/tex]
и х - цяло, получаваме математическия модел на задачата.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Назад към 9 клас