Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача от хомотетия

Задача от хомотетия

Мнениеот strangerforever » 25 Апр 2010, 04:24

Първо, да кажа, задачата не е задължително да се реши с хомотетия, даже е по-добре да бъде решена с Талес/подобност.

През пресечната т. E на диагоналите на трапец ABCD е построена права, успоредна на основите AB и CD, която пресича бедрата AD и BC съответно в точки М и N. Да се докаже, че ME = NE = [tex]\frac{AB.CD}{ AB+CD }[/tex]

И същата задача, само че пресечната точка е на продълженията на диагоналите и двете отсечки са равни на [tex]\frac{AB.CD}{ AB-CD }[/tex]

Ако на някого му се занимава да обясни как би се решила задачата (задачите) и с Талес/подобност, и с хомотетия, моля, иначе само едно решение ми стига.

Давам две задачи, а пиша, че е една в заглавието, защото едната се решава аналогично на другата.
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Re: Задача от хомотетия

Мнениеот martin123456 » 26 Апр 2010, 07:53

[tex]AB||CD[/tex]=>[tex]\angle EAB = \angle ECD[/tex] и [tex]\angle EBA=\angle EDC[/tex]=>[tex]\Delta EAB \sim \Delta ECD[/tex]=>[tex]\frac{EC}{EA}=\frac{b}{a}[/tex]=>[tex]\frac{AC}{EA}=\frac{a+b}{a}[/tex].
[tex]ME||CD[/tex]=>отново намираме равни ъгли и следва [tex]\Delta MEA \sim \Delta DCA[/tex]=>[tex]\frac{ME}{CD}=\frac{AE}{AC}[/tex]=>[tex]ME=\frac{ab}{a+b}[/tex]
наалогично и дтугата отсечка
martin123456
Математик

Рейтинг: 92

Назад към 9 клас