Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задачи с равнобедрен трапец

Задачи с равнобедрен трапец

Мнениеот sgssg » 26 Апр 2010, 15:48

Трябват ми тези задачи спешно за утре !
Зад.1
Лицето на равнобедрен трапец е 200см кв., а основите му са 40см и 10 см. Намерете височината и бедрото на трапеца.
Зад.2
Равнобедрен трапец с основи 32 см и 18 см е описан около окръжност. Намерете радиуса на окръжността.
Зад.3
Трапец с основи 40 см и 14 см и височина 39 см е вписан в окръжност.Намерете бедрата на трапеца.
Зад.4
Около окръжност е вписан равнобедрен трапец ABCD с основи AB=a и CD-b. Намерете лицето на трапеца :)
Мерси предварително :)
sgssg
Нов

Рейтинг: 0

Re: Задачи с равнобедрен трапец

Мнениеот ernesto » 26 Апр 2010, 16:44

Приятел първата задача съм убеден, че можеш и сам да я решиш

S=1/2(A+B)H
S-лицето ; А и В съответно основите голямата и малката
Трапеца е равнобедрен и ако пуснеш от точка С височина към голямата основа към точка Н. Виждаш че НВ е половината от разликата на голямата и малката основа сиреч (40-10)/2. Триъгълникът НВС е правоъгален имаш страните НВ и НС (височината) и с малко помощ от Питагор ще си решиш първата задачка. Успех :)
ernesto
Нов

Рейтинг: 0

Re: Задачи с равнобедрен трапец

Мнениеот steleto0o » 26 Апр 2010, 16:59

1 зад. ABCD построяваш DH- височина. S ABCD= (AB+CD)/2 DH=> DH=8. в?AHD по Тна Питагор [tex]AD^{2 }[/tex]=[tex]AH^{2 }[/tex]+[tex]DH^{2 }[/tex]. AD=BC=17

2 зад. Тук мисля, че не си дал пълното условие, но имай предвид, че R на вписаната окръжност е равно на половината от височината.

3. зад. Тук отново построяваш височината и трябва да знаеш, че AH=BH= (AB-CD)/2 и после Т на Питагор

4зад. Използвай това, че когато в трапец има вписана окръжност сборът на двете основи е равен на сбора на бедрата, така изразяваш бедроро чрез a и b, след това използвай това, което ти написах в 3 зад. Правиш Т на Питагор в ? AHD и намираш височината и си готов
steleto0o
Нов

Рейтинг: 3

Назад към 9 клас