Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача 9 клас

Задача 9 клас

Мнениеот Гост » 30 Ное 2017, 15:22

Здравейте банда,

една задача ме мъчи и отговора не ми излиза дори се усъмних в условието... та ще ви помоля за помощ.

От град А за град В по планински път тръгва пощенски камион.30мин по-късно от град А потегля мотоциклетист който се движи със скорост 50км/ч,
настига камиона, предава му забравена спешна пратка, веднага и се връща и пристига в А по същото време, по което камионът в В.Ако е известно че разстоянието м/у градовете е 180 км намерете скоростта на камиона.

Отг: 40км/ч

Благодаря предварително!
Гост

Re: Задача 9 клас

Мнениеот Genie_Almo » 30 Ное 2017, 18:21

Аз пък получавам отговора. Ще ти подскажа малко. Нека скоростта на камиона е V. Ако двете МПС се срещат на разстояние S след точката А, можем да заключим, че мотора изминава разстоянието S за тридесет минути (1/2 час) по-малко, отколкото камиона изминава същото разстояние. С други думи, ако камионът изминава разстоянието S за време t, то моторът изминава същото разстояние S за време (t-0.5).

"...пристига в А по същото време, по което камионът в В" Това означава, че камионът изминава останалото разстояние, което е (180-S) за същото време, за което моторът изминава разстоянето S по пътя на връщане, което време вече определихме като (t-0.5) .Тази информация ти е достатъчна, за да съставиш следната сиситема:

[tex]\begin{array}{|l} V.t = S \\ 50.(t-0,5) = S \\ 180 - S =V.(t-0,5) \end{array}[/tex]

Най-вероятно ще ти се наложи и квадратно уравнение да решаваш - аз поне не успях да избягам от него.
Genie_Almo
Фен на форума

Рейтинг: 197

Назад към 9 клас