Петър Евгениев написа:Сбъркал си няма корени(решение) това което си пуснал това с радикалите става дума.
Гост написа:Моля помогнете с тази задачка . Трябва ми втори начин аз си я реших като радикал + проверка и си получих отговора (-5/3), но ако може дайте ми и второ решение
S.B. написа:Гост написа:Моля помогнете с тази задачка . Трябва ми втори начин аз си я реших като радикал + проверка и си получих отговора (-5/3), но ако може дайте ми и второ решение
Вие твърдите,че сте получили решение х=-[tex]\frac{5}{3}[/tex] Нека направим проверка по "бабешки":
Уравнението е :[tex]\sqrt{х^{2} - х - 1}[/tex] - [tex]\sqrt{x^{2} + х + 1}[/tex] = 2
Ако х = -[tex]\frac{5}{3}[/tex] е решение,би трябвало като заместим в лявата страна х с -[tex]\frac{5}{3}[/tex] в дясно да получим 2:
[tex]\sqrt{(-5/3)^{2} + 5/3 -1}[/tex] - [tex]\sqrt{(-5/3)^{2} - 5/3 + 1}[/tex] =
[tex]\sqrt{25/9 + 5/3 -1}[/tex] - [tex]\sqrt{25/9 - 5/3 + 1}[/tex] =
[tex]\sqrt{\frac{25 + 15 - 9}{9}}[/tex] - [tex]\sqrt{\frac{25 - 15 + 9}{9}}[/tex] =
[tex]\sqrt{\frac{31}{9}}[/tex] - [tex]\sqrt{\frac{19}{9}}[/tex] = [tex]\frac{\sqrt{31}}{3}[/tex] - [tex]\frac{\sqrt{19}}{3}[/tex] =1,8559 - 1,4529 = 0,4029 [tex]\ne[/tex] 2
T.e. х = -[tex]\frac{5}{3}[/tex] определено не е корен на уравнението.
Вашата задачка няма решение,по какъвто и начин да я решавате.Със субституция определено не става.
"Като радикал",както се изразихте има един начин (класическия) и няма решение.
Евала...BaiStamat написа:Младежа е сбъркал условието! Получава се -5/3 дайте му решение на това :
Регистрирани потребители: Google [Bot]