Davids написа:[tex]\begin{array}{|l} \sqrt{x(x - y)} + \sqrt{y(x - y)} = 3(x - y) \\ x^2 - y^2 = 41 \end{array}[/tex]
Взимаме първото уравнение и работим по него:
$\sqrt{x - y}(\sqrt{x} + \sqrt{y}) = 3(x - y)$
Единият корен веднага си проличава: $x = y$. Ще разделим на $\sqrt{x - y}$ с уговорката, че вече $x \ne y$.
Продължаваме:
$\sqrt{x} + \sqrt{y} = 3\sqrt{x - y} |^2$
ДС са $x \ge y \ge 0$
$x + y + 2\sqrt{xy} = 9x - 9y$
$2\sqrt{xy} = 8x - 10y$
$\sqrt{xy} = 4x - 5y |^2$
$xy = 16x^2 - 40xy + 25y^2$
$16x^2 - 40xy + 25y^2$
Полагаме $t = \frac{x}{y}$ и получаваме два корена: $t_1 = 1; t_2 = \frac{25}{16}$. Само вторият ни влиза в уговорката за този случай, но така или иначе ще разглеждаме двата случая:
I) $x = y$, което изведохме горе в началото. Тогава обаче второто уравнение в системата няма решение, следователно цялата система няма решение.
II) $\frac{x}{y} = \frac{25}{16}$
$\Rightarrow y = \frac{16}{25}x$
Заместваме във второто и получаваме:
$x^2 - \frac{16^2}{25^2}x^2 = 41$
$x^2 = \frac{41.5^4}{5^4 - 4^4} = \frac{41.5^4}{9.41} = \frac{5^4}{3^2}$
$\Rightarrow x = \frac{25}{3}$
$\Rightarrow y = \frac{16}{3}$
И това ти е единствената двойка решения.
Davids написа:Е това е класически начин за решаване на хомогенно уравнение, затова не съм го разписвал. Не сте ли го учили? Би трябвало да се учи в 9. клас. Щом дори при нас в Езиковата с непрофилираната математика беше така
Гост написа:Davids написа:Е това е класически начин за решаване на хомогенно уравнение, затова не съм го разписвал. Не сте ли го учили? Би трябвало да се учи в 9. клас. Щом дори при нас в Езиковата с непрофилираната математика беше така
Какво се получава като положим? Аз получих 16t^{2} -40t + 25 =0
Регистрирани потребители: Google [Bot]