Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Правоъгълен тр-к

Правоъгълен тр-к

Мнениеот Гост » 20 Сеп 2018, 21:14

Даден е правоъгълен тр-к с х-уза 10 и височина към нея 6. Да се намери лицето му. Дали е 30?
Гост

Re: Правоъгълен тр-к

Мнениеот pal702004 » 21 Сеп 2018, 08:31

Даден е правоъгълен тр-к с х-уза 10 и височина 6. Да се намери лицето му.

Отговор: 24
Не разваляйте хубавата задачка-закачка.
pal702004
Математик

Рейтинг: 1402

Мнениеот KOPMOPAH » 21 Сеп 2018, 15:39

Само pal702004 видя клопката в задачата и я измени, като премахна думичките "към нея". Така триъгълникът стана съществуващ. Това е Питагоровият тр-к (ако използвам кой знае защо налагащата се тенденция да се съкращава :roll: ) с катети $6$ и $8$ и х-за $10$. Неговото лице наистина е $24$, както справедливо посочва pal702004
Скрит текст: покажи
защото катета $6$ приемаме за височина ;)

Но да се върнем на първоначалната задача:
Даден е правоъгълен тр-к с х-уза 10 и височина към нея 6. Да се намери лицето му. Дали е 30?
Тр-к с хипотенуза $10$ и височина към нея $6$ просто НЕ СЪЩЕСТВУВА (подобно на равнобедрения трапец от тази задача). И тук е мястото да се чуе мнението на повече хора. Защото, формално погледнато, формулата за лице на триъгълник твърди, че то е равно на половината от произведението на основата и височината (без да се интересува от СЪЩЕСТВУВАНЕТО на триъгълника), а то е $30$ в конкретния случай.
Споделете и вие какво мислите. Аз съм на мнение, че лице, периметър, обем, повърхнина и др. могат да имат само СЪЩЕСТВУВАЩИ фигури и тела. Но математиката е абстрактна наука...
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3158

Мнениеот S.B. » 21 Сеп 2018, 17:29

За съжаление в последно време все повече такива задачи се срещат и най - лошото е,че децата вярват единствено на отговора в сборника.Благодарна съм на КОРМОРАН който ми "сложи обеца на ухото" със задачата за равнобедрения трапец и ми показа макар,че съм на 72 години,че не всичко което"лети" в сборниците " се яде"! :D От тогава проверявам и считам че при геометричните задачи проверката е висша форма на доверие към коректността на задачата.В случая не се сетих,че катетите са 6 и 8 ,но проверих дали височината е средно геометрична на проекциите на катетите :[tex]6^{2} = x(10 - x) \Leftrightarrow x^{2} - 10x + 36 = 0 ,D= -44 < 0[/tex] и разбрах,че този триъгълник не съществува.
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5326

Назад към 9 клас