Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Вероятност да си поръчат

Вероятност да си поръчат

Мнениеот Гост » 11 Мар 2019, 22:36

В ресторант обядват 30 души. 12 си поръчват супа, 20 печено пиле, а 10 супа и пиле. Намерете вероятността посетител да си поръча супа или пиле.
Въпросът ми е как да ги преброя колко са поръчали само супа, колко само пиле и колко супа и пиле?
Гост

Re: Вероятност да си поръчат

Мнениеот Davids » 11 Мар 2019, 22:50

Твърде много дадени неща, които не си пасват в крайна сметка в цялостната картинка :lol: Сигурен/на ли си, че това е правилното условие?
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Мнениеот Гост » 11 Мар 2019, 22:56

Davids написа:Твърде много дадени неща, които не си пасват в крайна сметка в цялостната картинка :lol: Сигурен/на ли си, че това е правилното условие?

Да. И аз така реагирах.
Гост

Мнениеот Гост » 11 Мар 2019, 23:26

Ето още една, която нещата не се събират точно.
В един клас има 25 ученици. Английски език учат 18 ученици, 12 - немски и 8 ученици учат английски и немски. Намерете вероятността случайно избран ученик да учи английски или немски език.
Гост

Мнениеот Genie_Almo » 12 Мар 2019, 14:32

Вероятно уловката и в двете задачи е, че има хора, които правят някакъв различен, неспоменат в задачата избор.

Например в първата задача имаме 10 човека, които си поръчват супа и пиле, следователно остават 12-10=2 човека, които си поръчват само супа и 20-10=10 човека, които си поръчват само пиле. Общо поръчалите си супа или пиле е 10+2+10=22 човека. Остават 8 човека, които явно са си хапнали нещо друго. Съответно относителният дял на тези, които са опитали от супата или пилето е 22/30 ≈ 73.33% .

По същия начин за втората задача. 8 ученика учат и двата езика. Съответно 18-8=10 учат само английски и 12-8=4 учат само немски. Английски или немски учат 8+10+4=22 ученика. Остават 3-ма, които не учат нито английски, нито немски. Търсеното отношение е 22/25 = 88%.

Решенията на този род задачи най-добре се изобразяват с т. нар. диаграми на Вен.

Нарочно не използвах думата вероятност, тъй като аз си имам малко по-различно разбиране за нея.
Genie_Almo
Фен на форума

Рейтинг: 197

Назад към 9 клас