Knowledge Greedy написа:Построяваме [tex]AQ[/tex] успоредна на [tex]MN[/tex] през точката [tex]A[/tex]. Нека точката [tex]Q[/tex] е от [tex]CB[/tex].
Явно [tex]\frac{CA}{CM}=\frac{CQ}{CN}[/tex] (Коя е теоремата на Талес в случая?)
Освен това [tex]N[/tex] се оказва среда на [tex]BQ[/tex] - ето друга теорема на Талес (но може и със средна отсечка на триъгълника [tex]\triangle AQB[/tex]).
Накрая, нека заместим в доказваното равенство [tex]\frac{CA}{CM}[/tex] с [tex]\frac{CQ}{CN}[/tex], а числителите на двете дроби с равни знаменатели
[tex]\frac{CQ}{CN}+\frac{CB}{CN}[/tex] съответно с [tex]CN-NQ[/tex] и [tex]CN+NB[/tex]
В полученото
[tex]\frac{CN-NQ}{CN}+\frac{CN+NB}{CN}[/tex]
…
прилагаме подчертаното по-горе.
Ето го чертежа след допълнителното построение (правата $AQ$, успоредна на $MN$):

- 144-05.png (238.2 KiB) Прегледано 672 пъти
Ъгълът, за който прилагаме теоремата на Талес, е $\angle MCN$ (а за това, че $N$ е среда на $BQ$, можем да разгледаме $\angle ABQ$). Може ли да ви попитам как се сетихте да построите
точно тази права и през точно тази точка? Има ли нещо в конфигурацията и условието на задачата, което трябва да ми подскаже в такава ситуация какво да построя?
ptj написа:Ако наистина задачата е за състезания, то са позволени всякакви методи на решаване.
Един възможен е "вектори и неопределени коефициенти".
Довечера ще напиша решението.
Ще ми е наистина интересно да видя и решение с вектори, които почти бях забравил.
"Студент – това е все още нищо, от което може да излезе всичко." – Шандор Петьофи