Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Моделиране със системи уравнения от 2ра степен с 2неизвестни

Моделиране със системи уравнения от 2ра степен с 2неизвестни

Мнениеот Гост » 20 Яну 2021, 12:12

Разстоянието между две гари е 300km. Бърз влак изминава разстоянието за 4 h по-малко, отколкото пътнически влак. Ако двата влака увеличат скоростта си с по 10km/h, то на пътническия влак ще са необходими 2h 30min повече, отколкото на бързия влак. Намерете скоростта на бързия влак.

Трябва да се реши с линейни уравнения. Идеята ми е скоростта на бързия влак да означим с Х, а скоростта на пътническия влак с Y.
Понеже за бързия влак S=300km, а V=x, то времето ще се получи t=300/x. За пътническият влак ще се получи t=300/y.
Това съм го изразил в таблицата в прекачения файл.

Мисля, че линейното уравнение ще се получи така:
[tex]\begin{array}{|l} 300/x + 300/y = 4 \\ 300/(x+10) + 300/(y+10) = 11/4 \end{array}[/tex]

Благодаря предварително за помощта!
Прикачени файлове
tablica.png
tablica.png (14.28 KiB) Прегледано 418 пъти
Гост

Re: Моделиране със системи уравнения от 2ра степен с 2неизве

Мнениеот S.B. » 20 Яну 2021, 14:08

Гост написа:Разстоянието между две гари е 300km. Бърз влак изминава разстоянието за 4 h по-малко, отколкото пътнически влак. Ако двата влака увеличат скоростта си с по 10km/h, то на пътническия влак ще са необходими 2h 30min повече, отколкото на бързия влак. Намерете скоростта на бързия влак.

Трябва да се реши с линейни уравнения. Идеята ми е скоростта на бързия влак да означим с Х, а скоростта на пътническия влак с Y.
Понеже за бързия влак S=300km, а V=x, то времето ще се получи t=300/x. За пътническият влак ще се получи t=300/y.
Това съм го изразил в таблицата в прекачения файл.

Мисля, че линейното уравнение ще се получи така:
[tex]\begin{array}{|l} 300/x + 300/y = 4 \\ 300/(x+10) + 300/(y+10) = 11/4 \end{array}[/tex]

Благодаря предварително за помощта!

Това не е вярно.Никъде не е казано ,че сборът от времената е $4$ и съответно $2ч.30 мин.$
Казано е,че в първия случай времето на пътнишкия е СЪС $4$ часа ПОВЕЧЕ от това на бързия,аналогично при втория случай времето на пътнишкия е СЪС $2$ часа и $30$ минути ПОВЕЧЕ от това на бързия влак.
Системата трябва да изглежда така:
[tex]\displaystyle\begin{array}{|l} t_{пътнишкия } - t_{бързия } = 4 \\ t_{пътнишкия } - t_{бързия } = \displaystyle\frac{5}{2}\end{array} \Leftrightarrow \begin{array}{|l} \displaystyle\frac{300}{y} -\displaystyle \frac{300}{x} = 4 \\ \displaystyle\frac{300}{y + 10} - \displaystyle\frac{300}{x + 10} = \frac{5}{2} \end{array}[/tex]
Не ми е ясно от къде дойде,че $2$ часа и $30$ минути са $\frac{11}{4}$?
$2\frac{30}{60} = 2\frac{1}{2} = \frac{5}{2}$
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5326

Назад към 9 клас