Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Вероятност на обединение, сечение и разлика на събитие

Вероятност на обединение, сечение и разлика на събитие

Мнениеот Гост » 18 Окт 2021, 19:02

Имаме тесте от 52 карти. Без да гледаме теглим една от тях. Изобразете графично множеството от всички елементарни събития и намерете вероятността изтеглената карта да е каро или асо.
Моля за помощ. В голяма безизходица съм, дори и да е само втората част пак ще съм благодарна :)
Гост

Re: Вероятност на обединение, сечение и разлика на събитие

Мнениеот peyo » 19 Окт 2021, 14:04

Гост написа:Имаме тесте от 52 карти. Без да гледаме теглим една от тях. Изобразете графично множеството от всички елементарни събития и намерете вероятността изтеглената карта да е каро или асо.
Моля за помощ. В голяма безизходица съм, дори и да е само втората част пак ще съм благодарна :)

За първи път чувам за "графично множеството от всички елементарни събития". Но звучи много внушително!

Вероятността на изтеглим като от 51 карти е 13/52 = 1/4
Вероятността да изтеглим асо от 51 карти е 4/52 = 1/13

Вероятността да е каро или асо е:
каро + асо - каро*асо =
peyo
Математик

Рейтинг: 663

Re: Вероятност на обединение, сечение и разлика на събитие

Мнениеот Nathi123 » 20 Окт 2021, 12:40

За графичното решение подробности в учебника по математика за 9 клас например на изд. ,,Архимед" стр.32.
Решението на задачата. Нека събитието А={ Изтеглената карта е каро } ; събитието В = { Изтеглената карта е асо } [tex]\Rightarrow P(A \cup B) = P( A ) + P ( B ) - P ( A \cap B)[/tex]. ( Събитията А и В са съвместими ) .
P(A) = [tex]\frac{m}{n}= \frac{13}{52} ; P(B)= \frac{4}{52} ; P(A \cap B ) = \frac{4}{52} . \frac{1}{4} = \frac{1}{52}[/tex] (В тесте от 52 карти има 4 аса ,а от тези 4 аса само едно е каро) .
[tex]\Rightarrow P(A \cup B) = \frac{13}{52}+ \frac{4}{52}- \frac{1}{52}= \frac{16}{52} = \frac{4}{13}[/tex].
Nathi123
Математик

Рейтинг: 1066

Назад към 9 клас