За 9 клас.
Дадено: трапец ABCD
AD=BC=10sm
Окр.к(О,r) вписана
Да се докаже : d= [tex]\sqrt{AC. CD}[/tex]
БЛАГОДАРЯ!
fiorela1991 написа:За 9 клас.
AD=BC=10sm
Окр.к(О,r) вписана
БЛАГОДАРЯ!
fiorela1991 написа:За 9 клас.
AD=BC=10sm
Окр.к(О,r) вписана
БЛАГОДАРЯ!
S.B. написа:fiorela1991 написа:За 9 клас.
AD=BC=10sm
Окр.к(О,r) вписана
БЛАГОДАРЯ!
Имам желание да Ви помогна,но не всичко е наред в условието.
От [tex]\triangle AOD[/tex] според метричните свойства в правоъгълен триъгълник следва,че :
[tex]OT^{2 } = AT.DT \Leftrightarrow r^{2 } = \frac{AB}{2}. \frac{CD}{2} \Leftrightarrow 4 r^{2 } = AB.CD \Leftrightarrow (2r)^{2 } = AB.CD \Rightarrow d = \sqrt{AB.CD}[/tex].
За да се докаже ,че [tex]d = \sqrt{AC.CD}[/tex] ще трябва да се докаже,че $AC = AB$ или по-просто ,че [tex]\triangle ABC[/tex] е равнобедрен,за което липсват данни.
Освен това условието,че $AD = BC = 10 sm$ ми се струва,че няма нищо общо с това,което се търси в задачата.
fiorela1991 написа:Благодаря ви.
Така е.
Преди малко ми пратиха едно решение, но не разбирам от къде се получава това, което съм оградила. Изобщо вярно ли е това решение според вас?
Много благодаря
S.B. написа:fiorela1991 написа:Благодаря ви.
Така е.
Преди малко ми пратиха едно решение, но не разбирам от къде се получава това, което съм оградила. Изобщо вярно ли е това решение според вас?
Много благодаря
Ако си отворите учебника за 8 класи и си прочетете урока за четириъгълник описан около окръжност ще видите следната теорема:
Необходимото и достатъчно условие един четириъгълник да е описан около окръжност е сборът от две негови срещуположни страни да е равен на сбора от другите две срещуположни страни
[tex]\Rightarrow AB + CD = AD + BC[/tex]
Тъй като трапецът $ABCD$ е равнобедрен и $AD = BC$ то тогава [tex]2AD = AB+CD \Leftrightarrow AD = \frac{AB + CD}{2}[/tex]
Ако внимателно прочетете условието,което сте ни изпратили ще разберете, трябва да се докаже ,че [tex]d = \sqrt{AC.DC}[/tex] което не е вярно!
В решението което са Ви изпратили се доказва не,че [tex]d = \sqrt{AC.CD}[/tex] ,а че [tex]d = \sqrt{AB.CD}[/tex] ,като разликата между това което Вие питате и това което се пита в задачата е ОГРОМНА
Решението което са Ви изпратили е вярно
Ето и моето решение:
Центърът $O$ на вписаната окръжност лежи на пресечната точка на ъглополовящите
$AO$ и $OD$ са ъглополовящи на [tex]\angle A[/tex] и [tex]\angle D[/tex]
[tex]AO \bot OD[/tex]
(като ъглополовящи на прилижащи ъгли получени при пресичането на две успоредни прави с трета - учи се в 7 клас)
[tex]\Rightarrow \triangle OAD[/tex] е правоъгълен
[tex]OT \bot AD , OT = r[/tex]
[tex]AT = \frac{AB}{2} ,DT = \frac{CD}{2}[/tex] (частите от допирателните от външна точка към окръжност до допирните точки са равни - учи се в 8 клас)
От метричните свойства на правоъгълен триъгълник следва:
[tex]OT^{2 } = AT.DT \Leftrightarrow r^{2 } = \frac{AB}{2}. \frac{CD}{2} \Leftrightarrow 4 r^{2 } = AB.CD \Leftrightarrow (2r)^{2 } = AB.CD \Rightarrow d^{2 } = AB.CD \Rightarrow d = \sqrt{AB.CD}[/tex]Скрит текст: покажи
Регистрирани потребители: Google [Bot], peyo