Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Домашно по математика за 9клас

Домашно по математика за 9клас

Мнениеот Simona007 » 09 Мар 2022, 21:10

Здравейте! Искам предварително да се извиня и да благодаря. Имам домашно по математика,но нищо не разбирам. 9 клас съм и госпожата ми даде задачи за решаване,но просто все едно чета на китайски;( Извинявам се,че ще изгубя времето на някой човек,но наистина моля ако някой може да ми обясни задачите. Те са следните:
1. В триъгълник ABC, AC=8см AB=10см BC=12см
AL-ъглополовяща
Търсим [tex]\frac{CL}{BL}[/tex] (CL върху BL)

2. В триъгълник ABC
a=4см b=6см c=10см.
В триъгълник A1B1C1
C1=15
Търсим P1

3.В триъгълник ABC PQ||BC, BC=21см и [tex]\frac{CP}{PA}[/tex] ( CP върху PA) =[tex]\frac{3}{4}[/tex] (3 върху 4)
Търсим PQ
Отново Благодаря много на отзовалите се. За последно писах тук малко преди матурите в 7-ми клас когато бях много притеснена и вие ме успокоихте много. Отново благодаря!
Simona007
Нов

Рейтинг: 0

Re: Домашно по математика за 9клас

Мнениеот mail_dinko » 10 Мар 2022, 11:24

Зад. 1:
Чертеж, след което използваме [tex]\frac {CL}{LB} = \frac {CA}{AB} = \frac {8}{10} = \frac 45[/tex]

Зад. 2:
Непълно условие. Ако това са подобни триъгълници, намираме коефициента на подобие [tex]k = \frac {c_1}{c} = \frac {15}{10}= \frac {3}{2}[/tex]
[tex]k = \frac {P _ {\triangle A_1B_1C_1}}{P _ {\triangle ABC}} \Rightarrow P _ {\triangle A_1B_1C_1} = k . P _ {\triangle ABC}= \frac {3}{2} . (a+b+c)= \frac {3}{2} . (4+6+10)= 30[/tex]

Зад. 3
Отново непълно условие:
Не е уточнено къде лежи P и къде лежи Q. Приемаме, че [tex]P \in AC[/tex]
Разглеждаме подобни триъгълници по първи признак [tex]\triangle ACB ~\triangle APQ[/tex]
[tex]1) \angle CAB = \angle PAQ[/tex] - общ
[tex]2) (CB|| PQ) \cap AC \Rightarrow \angle ACB = \angle APQ[/tex] - съответни ъгли
[tex]\frac {CA}{PA}=\frac {CB}{PQ} \Leftrightarrow \frac {21}{PQ}= \frac {CP+PA}{PA} \Leftrightarrow \frac {21}{PQ}= \frac {3x+4x}{4x} \Rightarrow PQ =12[/tex]
Последна промяна mail_dinko на 10 Мар 2022, 11:43, променена общо 1 път
Пишете на КИРИЛИЦА! Не е толкова трудно! По-удобно е за всички! Дайте палец нагоре, ако сте доволни от отг.
mail_dinko
Математик

Рейтинг: 538

Re: Домашно по математика за 9клас

Мнениеот Simona007 » 10 Мар 2022, 11:34

mail_dinko написа:Зад. 1:
Чертеж, след което използваме [tex]\frac {CL}{LB} = \frac {CA}{AB} = \frac {8}{10} = \frac 45[/tex]

Зад. 2:
Непълно условие. Ако това са подобни триъгълници, намираме коефициента на подобие [tex]k = \frac {c_1}{c} = \frac {15}{10}= \frac {3}{2}[/tex]
[tex]k = \frac {P _ {\triangle A_1B_1C_1}}{P _ {\triangle ABC}} \Rightarrow P _ {\triangle A_1B_1C_1} = k . P _ {\triangle ABC}= \frac {3}{2} . P _ {a+b+c}= \frac {3}{2} . (4+6+10)= 30[/tex]

Зад. 3
Отново непълно условие:
Не е уточнено къде лежи P и къде лежи Q. Приемаме, че [tex]P \in AC[/tex]
Разглеждаме подобни триъгълници по първи признак [tex]\triangle ACB ~\triangle APQ[/tex]
[tex]1) \angle CAB = \angle PAQ[/tex] - общ
[tex]2) (CB|| PQ) \cap AC \Rightarrow \angle ACB = \angle APQ[/tex] - съответни ъгли
[tex]\frac {CA}{PA}=\frac {CB}{PQ} \Leftrightarrow \frac {21}{PQ}= \frac {CP+PA}{PA} \Leftrightarrow \frac {21}{PQ}= \frac {3x+4x}{4x} \Rightarrow PQ =12[/tex]

Много ти благодаря! За жалост госпожата винаги дава такива условия и много се бъркаме със съучениците. Лошото е,че и на тестове дава така ;(
Simona007
Нов

Рейтинг: 0

Назад към 9 клас