Кодът на сейф се състои от три цифри. Крадец имал сведение ,че трите цифри са различни и една от тях е 6. Каква е вероятността той да отвори сейфа от първия опит?
Благоприятните изходи са 1.
Възможните: Нека разгледаме първи случай - първата цифра е 6. Тогава остават двуцифрено число от 00 до 99, из между което няма цифрата '6' и няма цифра, която да се повтаря по между си.Тъй като съм нов в комбинаториката, преглеждам по-лесен вариант. Всички възможни цифри от 0 до 99 са 100.
1) но цифрите по между им не трябва да се повтарят. Изваждаме 10(от 00 до 99). 100-10 = 90 // Извадили сме 66!!
2) но не трябва да има случай 6Х, където Х е цифра, тогава изваждаме 9, тъй като преди това сме извадили 66 вече, получаваме 90-9=81.
3) но не трябва да има случай Х6, където Х е цифра, тогава изваждаме 9, тъй като преди това сме извадили 66 вече, получаваме 81-9=72
Получаваме възможен изход: 72.
Тъй като другите два варианта (когато 6 е втора и трета цифра) са абсолютно идентични, ако приемем че кода на сейфа може да започва с нула, просто умножаваме по 3. Т.е P(A)/P(n) = 1/72*3 = [tex]\frac{1}{216}[/tex] ;
Въпрос 1: Правилно ли я решавам?
Въпрос 2: Как се решава по книга? Не ги разбирам !@№! знаците, които намирам из между постовете на Мартин Никовски, а в учебника няма достатъчно поле за изява.
Всеки съвет е от голямо значение! Мерси предварително.
П.П Четиво за комбинаторика няма да откажа, за сега имам единствено учебник 9-ти клас Анубис ПП, Просвета ЗП и една притурка "Комбинаторни задачи" на Иванка Марашева "Математика плюс" бр. 2, 2009г. На всичко ще се радвам, но идеята е да се науча как се решават тия задачи по книга.
Задачата е от матура, не знам годината.

Меню