Jdoe написа:В тази задача разгледах 4 случая: 1 черна в комбинация с 3 бели, 2 черни с 2 бели, 3 черни с 1 бяла и 4 черни топки. Опитах и с противоположно събитие да не се падне нито една черна и се получи отговорът в учебника. Питам се къде в първите четири случая съм сбъркал. Няма как с противоположно събитие да ми излиза отговор и с друг метод - не. Може ли помощ?
peyo написа:Jdoe написа:В тази задача разгледах 4 случая: 1 черна в комбинация с 3 бели, 2 черни с 2 бели, 3 черни с 1 бяла и 4 черни топки. Опитах и с противоположно събитие да не се падне нито една черна и се получи отговорът в учебника. Питам се къде в първите четири случая съм сбъркал. Няма как с противоположно събитие да ми излиза отговор и с друг метод - не. Може ли помощ?
Здрасти!
Може би броят на всеки от случаите не си преброил правилно.
1 черна в комбинация с 3 бели -> 4
2 черни с 2 бели -> 6
3 черни с 1 бяла -> 4
4 черни топки -> 1
Jdoe написа:peyo написа:quote="Jdoe"В тази задача разгледах 4 случая: 1 черна в комбинация с 3 бели, 2 черни с 2 бели, 3 черни с 1 бяла и 4 черни топки. Опитах и с противоположно събитие да не се падне нито една черна и се получи отговорът в учебника. Питам се къде в първите четири случая съм сбъркал. Няма как с противоположно събитие да ми излиза отговор и с друг метод - не. Може ли помощ?/quote
Здрасти!
Може би броят на всеки от случаите не си преброил правилно.
1 черна в комбинация с 3 бели -> 4
2 черни с 2 бели -> 6
3 черни с 1 бяла -> 4
4 черни топки -> 1
Нямам идея защо написахте тези числа. Опитвам се да ги обвържа с контекста, но не стигам до извода. За всяко едно сложих произведение от комбинации в числител, а в знаменател комбинация на 4 елемента от 11.
ptj написа:Не знам как са ви го обяснили в учебника, но един от начините е да се смятат вероятностите постъпково,т.е.
1.) Смяташ вероятноста за бяла първа топка.
2.)Смяатш вероятността за първа черна, втора бяла.
3.)Смяаташ вероятността за първа и втора да са черни, а 3-тата бяла.
4.)Смяташ вероятността за първа, втора и трета топки да са черни, а 4-та да е бяла.
5.) Понеже горните 4 случая са независими (не се пресичат), то събираш получените 4 резултата за да намериш исканата в условието вероятност.
pal702004 написа:Ако ще се смята с хипергеометрично разпределение (противоположната вероятност е по-добрият вариант), решението е:
$P=\dfrac{C_6^1\cdot C_5^3+C_6^2\cdot C_5^2+C_6^3\cdot C_5^1+C_6^4\cdot C_5^0}{C_{11}^4}=\frac{65}{66}$
pal702004 написа:Дай пак 2 бели и две черни
Регистрирани потребители: Google [Bot]