Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача-Първи признак за подобност на триъгълници!

Задача-Първи признак за подобност на триъгълници!

Мнениеот escx0 » 09 Мар 2011, 21:07

Значи мислих, мислих не можах да измисля нищо... Задачата е "Голямата основа AB на трапец ABCD е 3x по-дълга от малката основа CD. Диагоналите му се пресичат в точка О, като AO= 9 сm и OD= 2 сm. Намерете дължините на диагоналите.

Отг. AC=12 cm, BD=8 сm

Моля ви помогнете ми, колкото е по-бързо, защото зад. ми трябва за утре! Мс. предварително ... ;)
Ето и чертежа :roll: Изображение
escx0
Нов

Рейтинг: 1

Re: Задача-Първи признак за подобност на триъгълници!

Мнениеот ganka simeonova » 09 Мар 2011, 21:27

Разгледай подобните триъгълници
[tex]\Delta AOB; \Delta COD[/tex]

Колко е коефициентът им на подобие?
Направи и пропорции за страните.
ganka simeonova

Мнениеот ganka simeonova » 09 Мар 2011, 21:34

[tex]\frac{AO}{CO } =\frac{BO}{DO } =\frac{AB}{CD } =\frac{3}{1 } =>AO=3CO=>9=3CO=>CO=3=>CA=12[/tex]

Аналогично и за другия диагонал.
ganka simeonova

Мнениеот escx0 » 09 Мар 2011, 21:38

По точно ги бях разгледал :D по моите сметки 1-во доказвам, че ▲АОВ ~ ▲СОD и посли се опитвам да намеря коефициента ( по моята логика ) k= AO/OD = 9/2 и после са AB/CD= 3/1*9/2=9

и после за CD намирам = 3 ( но сиг. не е вярно ), до тука стигам и ... ( но сиг. и това не е вярно )
escx0
Нов

Рейтинг: 1

Мнениеот ganka simeonova » 09 Мар 2011, 21:47

escx0 написа:По точно ги бях разгледал :D по моите сметки 1-во доказвам, че ▲АОВ ~ ▲СОD и посли се опитвам да намеря коефициента ( по моята логика ) k= AO/OD = 9/2 и после са AB/CD= 3/1*9/2=9

и после за CD намирам = 3 ( но сиг. не е вярно ), до тука стигам и ... ( но сиг. и това не е вярно )

Абсолютно невярно! АO и OD не са съответно пропорционални страни, защото не лежат с/у равни ъгли!
ganka simeonova

Мнениеот Гост » 14 Апр 2013, 09:10

Относно този задача нищо не мога да реша.Та задачата е:В ▲ABC≈A1B1C1 ъгълC=ъгълC1 и ъгълA=ъгълA1.BC=11см. и B1C1=22см.Намерете хипотенузите на тези триъгълници,като знаете,че сборът им е 183см.
Гост

Назад към 9 клас