Пиша ви, тъй като не мога да реша една задача от група В, която на пръв поглед изглежда елементарна А ето я и нея : Периметрите на 2 подобни правоъгълника са 56 и 70 см, а диагоналът на единия от тях е страна на другия. Да се намерят страните на правоъгълниците. Благодаря ви предварително! Отг: 12;16;15;20 см
да знаеш само,че не гледам по чертежа,че да не се объркам нека [tex]P=70[/tex] [tex]P1=56[/tex] [tex]k=\frac{70}{56 } =\frac{5}{ 4}[/tex] правоъгълника с [tex]P=70[/tex] има страни [tex]a,b[/tex] и диагонал [tex]d[/tex] правоъгълника с P1=56 има страни [tex]a1,b1[/tex] и диагонал [tex]d1[/tex] [tex]\frac{a}{a1 } =\frac{5x}{ 4x}[/tex] но [tex]d1=5x[/tex] [tex]d1^2=a^2+b2^2 ===> b2=3x[/tex] [tex]3x+4x=28[/tex] [tex]x=4[/tex] [tex]a1=12[/tex] [tex]b1=9[/tex] нататък е лесно
Благодаря много! Само да попитам, не е ли а1=16 (от а1=4х) ? И може ли да ми кажете къде съм сбъркал на чережа, 4е не ми е мн ясно? Мерси предварително!!!
persi571 написа:Благодаря много! Само да попитам, не е ли а1=16 (от а1=4х) ? И може ли да ми кажете къде съм сбъркал на чережа, 4е не ми е мн ясно? Мерси предварително!!!
да a1=16,b1=12 ... аз съм смятал с x=3 а относно четрежа не съм казвал,че си сбъркал казах че няма да го гледам да не се объркам... тъй като измислих задачата и ако бях почнал да гледам чертежа имах чувството,че аз щях да се объркам