Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача с неразбираемо условие ???

Задача с неразбираемо условие ???

Мнениеот uchenik75 » 18 Юни 2011, 22:30

Срещнах трудности в условието и чертежа на следната задача: Бедрото на равнобедрен ▲ е 30см. Височината към основата му е разделена на три равни части и през точките на деление и единия основен връх са построени прави. Да се намерят отсечките, на които тези прави разделят бедрото на ▲ ? Отг. 15см, 9см и 6см. Ако някой помогне ще съм мн благодарен!
uchenik75
Нов

Рейтинг: 1

Re: Задача с неразбираемо условие ???

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 18 Юни 2011, 23:51

uchenik75 написа:Срещнах трудности в условието и чертежа на следната задача: Бедрото на равнобедрен ▲ е 30см. Височината към основата му е разделена на три равни части и през точките на деление и единия основен връх са построени прави. Да се намерят отсечките, на които тези прави разделят бедрото на ▲ ? Отг. 15см, 9см и 6см. Ако някой помогне ще съм мн благодарен!

Построй успоредна права на тази височина от върха B да речем ... и продължи тези отсечки,които пресичат бедрата до пресичането им с тази права и разгледай подобни триъгълници ... това е най-лесното и достъпно решение,ако имаш проблеми пиши :)
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Рейтинг: 16

Re: Задача с неразбираемо условие ???

Мнениеот uchenik75 » 19 Юни 2011, 17:58

Mr.G{}{}Fy написа:
uchenik75 написа:Срещнах трудности в условието и чертежа на следната задача: Бедрото на равнобедрен ▲ е 30см. Височината към основата му е разделена на три равни части и през точките на деление и единия основен връх са построени прави. Да се намерят отсечките, на които тези прави разделят бедрото на ▲ ? Отг. 15см, 9см и 6см. Ако някой помогне ще съм мн благодарен!

Построй успоредна права на тази височина от върха B да речем ... и продължи тези отсечки,които пресичат бедрата до пресичането им с тази права и разгледай подобни триъгълници ... това е най-лесното и достъпно решение,ако имаш проблеми пиши :)

Благодаря ти мн :) Задачата я правя, както предлагаш с подобни ▲-ци, но достигам до противоречие- CH-височината ми излиза да е по-голяма от бедрото(хипотенузата). CH=45. √2/2 ? Някъде греша сигурно :?
uchenik75
Нов

Рейтинг: 1

Назад към 9 клас