katal_latem написа:Да се намери радиуса на описаната около ▲ABC окръжност, ако AC=30см, BC=26см и CH=24см. (Отг:16,25см) Благодаря предварително!
ptj написа:Има и други варианти с тригонометрия, но нарочно не ги споменах, защото предположих, че не се учи в 9 клас.
П.П. Втората формула в моето решение идва точно от синусова теорема.
ptj написа:То, ако става въпрос за други начини може и с Аналитична геометрия (координати и уравнение на окръжност).
katal_latem написа:Ами по-натам в домашното ми имаше задача: да се докаже, че за триъгълник вписан в окръжност: a.b=2R.Hc . Доказах това с подобни триъгълници и използвах тази задача за решаването на първата. Не знам дали Питагоровата теорема се учи в 9 клас, все пак ние сме към края и още не сме я взели.
katal_latem написа:Ами по-натам в домашното ми имаше задача: да се докаже, че за триъгълник вписан в окръжност: a.b=2R.Hc . Доказах това с подобни триъгълници и използвах тази задача за решаването на първата. Не знам дали Питагоровата теорема се учи в 9 клас, все пак ние сме към края и още не сме я взели.
katal_latem написа:katal_latem написа:Ами по-натам в домашното ми имаше задача: да се докаже, че за триъгълник вписан в окръжност: a.b=2R.Hc . Доказах това с подобни триъгълници и използвах тази задача за решаването на първата. Не знам дали Питагоровата теорема се учи в 9 клас, все пак ние сме към края и още не сме я взели.
Е, ние пък сме на подобни триъгълници, щото сме много яки
Mr.G{}{}Fy написа:Това доказателство не е ли само за равнобедрен правоъгълен триъгълник ?![]()
То може направо да си вземеш един равнобедрен правоъгълен триъгълник и да го докажеш и без квадрат даже
katal_latem написа:Ех, какви яки задачки поствамТоя форум благодаряние на мен оживавя, да знаете
![]()
katal_latem написа:Ех, какви яки задачки поствамТоя форум благодаряние на мен оживавя, да знаете
![]()
amsara написа:katal_latem написа:Ех, какви яки задачки поствамТоя форум благодаряние на мен оживавя, да знаете
![]()
Регистрирани потребители: Google [Bot]