от Baronov » 18 Фев 2010, 18:45
Самочуствието на някой хора в тоя форум ме удивлява (да Мартине, за тебе говоря). Изглежда е вярна приказката, че колкото повече знаеш, толкова повече виждаш колко малко знаеш. Не помня кой го беше казал това, за кръга на знанието и окръжността, колкото повече се увелчава кръга, толкова повече се увеличава и окръжността, т.е. границата между знанието и незнанието. Нещо такова беше.
Сега факти:
1. Да имаш 5.50 - 6, на кандидат-студентски изпит не е повод за високо самочуствие и далеч не те прави голям математик. Сигурно баба ти се е радвала много, но това са фактите. Това го може всеки завършил мат. гимназия (или поне би трябвало).
2. Да завършиш ФМИ (бакалавър, магистър, каквото и да е) също не е особено постижение. Изпитната система във ФМИ трябва да се промени коренно, за да си променя аз мнението. Супер глупаво е да има изпит по конспект по математика. По математика трябва да се решават задачи. Кажи ми ти като решаваш трудни задачи, колко задачи си решил по математика във фми, след 1-ви, най-много 2-ри курс! Колко advanced курсове по мат си взел изобщо (не ДуПрил не се брои).
Това го казвам от позицията на човек, който ще завърши фми, приложна математика с пълно 6 след няколко месеца и който е взел с пъти повече от нужните кредити.
3. Да можеш да решаваш домашните на група идиоти от гимназията, които не могат да минат 10-ти клас (о изненада) също не е кой знае какво. Дори и да решиш хиляда задачи това няма да те направи голям математик. Казваш, че можеш да решаваш трудни задачи, това е супер, но в този форум не си го показал. Тук НЕ се решават трудни задачи. Дори и състезателните задачи, които се решават тук не са от най-трудните. Не знам от къде идва това самочуствие у теб, Мартине, но дразни. Г-жа Симеонова е страхотен човек и по всичко личи прекарасен учител, може би не е най-добрия математик, но ти НЕ си в позиция да коментираш това, не заради годините или образованието ти, във форумите тези неща нямат значение, а защото и ти не си Галоа или Коши, пич. Математиката е толкова необятна, че някой само с бакалавър ( а дори и магистър от ФМИ) да си мисли, че знае нещо е смешно.
ПП. Има и известна вероятност да си голям математик, но аз да те подценявам, заради общото ниво на ФМИ. Така, че ако имаш златен медал то ИМО или си писал статии за международни списания, тогава изглежда ще ти дължа извинение.