Хе-хе! Реших си сам втората задача. Като видях отговора се замислих, че трябва да са точни изчисления.
Ще се опитам да обясня на невежи като мен.
Разглеждаме дадения успоредник. Знаем единия му ъгъл, тъпият му ъгъл следователно е 120 градуса, защото съседните ъгли в успоредника като сбор са 180 градуса. Сега през точка М прокарваме права, която е успоредна на АД. Така получаваме два различни триъгълника, на коите по две от страните са равни - това са АД и ВС, както и МД и МС /това по условие/ Знаем дългите страни в триъгълниците и срещулежащите им ъгли. Така ми хрумна да съставя система от две равенства, използвайки Косинусовата теорема. В резултат получих, ча произведението на двете неизвестни страни в триъгълниците е 10 см. Съобразих, че малката страна в триъгълника е 1/2 от страната на успоредника и получих за неговото лице: 20 смХсинус от 60 градуса е равно на ... отговора го виждате по-горе!
Благодаря на математика от горния пост, завиждам му на таланта!
Извинявам се, че не по математически записвам решението на задачата, но наистина мисля, че на някого може да му е полезно да разбере логиката, а изчисленията са по-лесни.
И пак - моля за решението на първа задача! Там нямам никаква идея откъде да тръгна, дори когато гледам готовия отговор!