Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Вариаци, Пермотаци, Комбинаци

Вариаци, Пермотаци, Комбинаци

Мнениеот tongois » 21 Апр 2010, 17:01

Пиша по повод, че трудно ги различавам в условията на задачите да кажете как по лисно да ги различавам. Особено бъркам Вариаци и Комбинаци знам формулите и на двете знам определенията им и че при вариаците има значение на реда на елементите, а при комбинаците няма значение от реда на избиране на елементите. Въпросът е как по лесно да ги определям и различавам в условията на задачите?
tongois
Нов

Рейтинг: 0

Re: Вариаци, Пермотаци, Комбинаци

Мнениеот ganka simeonova » 21 Апр 2010, 17:07

tongois написа:Пиша по повод, че трудно ги различавам в условията на задачите да кажете как по лисно да ги различавам. Особено бъркам Вариаци и Комбинаци знам формулите и на двете знам определенията им и че при вариаците има значение на реда на елементите, а при комбинаците няма значение от реда на избиране на елементите. Въпросът е как по лесно да ги определям и различавам в условията на задачите?

Да започнем с правописа:
Пермутации
Вариации
Комбинации
ganka simeonova

Мнениеот tongois » 21 Апр 2010, 22:03

Добре де, сега нека продължим по темата. Може ли ?
tongois
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот Henz » 21 Апр 2010, 23:57

Ще се опитам да помогна.
Пермутации-Това са всички възможни начини на подреждане например на група от числа числата 3,7,2 колко трицифрени числа могат да се образуват от тях?Заместваш си по формулата и получаваш всички начини на подреждане на числата 3.2.1=6.
Вариации-Примерно пак зимаме същите числа 3,7,2,самоче този път в задачата се пита колко двецифрени числа могат да се образуват от тях.Заместваме по формулата и получаваме 6 възможни числа.
Комбинации-Когато реда на числата не е важен а са важни само елементите,тоест разликата от вариациите е че при вариациите може да се повтарят числата стига реда им да е различен докато тук само елементите се взимат впредвид.Примерно имаш задачата "Да се пресметне колко различни групи от по трима човека могат да бъдат образувани от дадена група състояща се от седем човека." заместваш си по формулата и получаваш 35.
Henz
Фен на форума

Рейтинг: 7

Назад към 10 клас