Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Златно сечение

Златно сечение

Мнениеот ева » 29 Яну 2018, 08:16

Ъгълът при върха на равнобедрен тр-к е 36 градуса.Да се докаже,че ъглополовящата на ъгъла при основата дели бедрото му в златно сечение.Моля-по-подробно.
ева
Математиката ми е страст

Рейтинг: 363

Re: Златно сечение

Мнениеот Davids » 29 Яну 2018, 08:45

Казваме, че отсечка е разделена в златното сечение, когато е разделена на по-малка част $a$ и по-голяма част $b$, за които важи $\frac{a}{b} = \frac{b}{a+b}$
Следователно ще се заемем да докажем именно това за нашия триъгълник. Ще спуснем ъглополовящата $AL = l$ като това веднага ще доведе до равнобедрен $\Delta ALC$, откъдето $AL = LC = l$.

Aко бедрото е $a$, а основата $c$, то по начало имаме да докажем, че $\frac{BL}{LC} = \frac{LC}{a}$.
По свойството на ъглополовящата имаме, че$\frac{BL}{LC} = \frac{c}{a}$, и комбинирано с полученото от горе изразената равнобедреност, търсеното за доказване придобива вида: $\frac{c}{a} = \frac{l}{a}$
А това се вижда съвсем лесно, че е вярно, тъй като от равнобедрения $\Delta ABL$ имаме $c = l$
Съжалявам за липсата на чертеж, но просто съм от телефон. Надявам се, всичко стана ясно :P
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Re: Златно сечение

Мнениеот ева » 29 Яну 2018, 12:40

Благодаря! Тя била лесна,ама защо съм взела ъгъл САВ=36[tex]^\circ[/tex] :?: :oops:
ева
Математиката ми е страст

Рейтинг: 363

Назад към 10 клас