от Петър Евгениев » 09 Апр 2018, 12:20
Здравей.Дадено ти е ,че [tex]BC=CD=AD=b[/tex], и [tex]\angle BAD=\alpha[/tex]
Запомни, че всеки вписан в окръжност трапец е равнобедрен(тук ти е дадено на готово, но аз да ти кажа).
Знаем, че [tex]\angle BAD=\angle ABC[/tex] и [tex]\angle BCD[/tex] са прилежащи и се допълват до [tex]180^circ[/tex].(може и от условието четириъгълник да е вписан в окръжност, а именно срещу лежащите ъгли се допълват до 180)
От това следва ,че:[tex]\angle BCD=180-\alpha[/tex].Построяваш си диагонала [tex]DB[/tex], (с цел да изразиш диагонала с нещо, което знаеш)
[tex]\triangle BDC (BC=DC=b)[/tex], косинусова теорема за този триъгълник [tex]DB^{2}=b^{2}+b^{2}-2b.b.cos(180^\circ-\alpha)[/tex]
$$DB^{2}=b^{2}+b^{2}+2b^{2}.cos\alpha=2b^{2}(1+cos\alpha)$$
$$DB=\sqrt{2b^{2}(1+cos\alpha)}=b\sqrt{2(1+cos\alpha)}$$
Намерих ме [tex]DB[/tex], но защо ми беше да го търся? Аз си мислех така:"Трябва ми радиуса на окръжността как мога да го намеря? Аааа, ето, при синусова теорема за ВПИСАН в тази окръжност триъгълник се споменава [tex]R[/tex]"
Ако разгледаш триъгълник [tex]ABD[/tex] или [tex]BDC[/tex], един от двата(понеже и двата са вписани:трите им върхове лежат на окръжността)
Нека изберем [tex]\triangle ABD[/tex], синусова теорема [tex]\frac{AB}{sin\angle ADB}=\frac{AD}{sin\angle ABD}=\boxed{\frac{DB}{sin\alpha}}=2R[/tex]
Избирам си последното отношение[tex]\frac{DB}{sin\alpha}=2R[/tex],като вече намерих [tex]DB=b\sqrt{2(1+cos\alpha)}[/tex], замествам
[tex]\frac{b\sqrt{2(1+cos\alpha)}}{sin\alpha}=2R[/tex], решавам за [tex]R[/tex], (просто делиш на 2 )
$$R=\frac{b\sqrt{2(1+cos\alpha)}}{2sin\alpha}$$
- Прикачени файлове
-

- Untitled.png (78.95 KiB) Прегледано 285 пъти
Интересното послание е оставено на упражнение на читателя.