Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Комбинаторика задачки

Комбинаторика задачки

Мнениеот tedios » 04 Юни 2010, 02:13

Бихте ли ми решили тези задачи, защото ме нямаше и бях болен а трябва да ме изпитват на тези, но не мога да ги реша

1- Парола на компютър е съставена от 8 различни знака, които се избират измежду буквите на латинкста азбука и десетте цифри. Ако за 1 секунда се правят 10 000 проби, ще бъдат ли достатъчни три години за откриването на паролата?

2- В играта "Формула 101" трябва да се предвиди редът на пристигане на първите 8 коли в съзтезание от "формула 1". Колко са възможните варианти за подреждане на първите осем, ако в едно състезание участват 20 автомобила?

3- Колко са възможните комбинации в играта "6 от 42" на Спотрния тотализатор?

4- Колко са възможните комбинации в играта "6 от 49" на Спотрния тотализатор, така че във всеки фиш да има точно три числа от 1 до 10?

5- В играта "Бридж" се раздават по 13 карти на играч измежду 52 карти. По колко различни начина един играч може да получи 13 карти?

Мерси предварително, и ако може да ми кажете как става и решаването им?
tedios
Нов

Рейтинг: 0

Re: Комбинаторика задачки

Мнениеот baroveca » 05 Юни 2010, 19:55

Ще ти покажа някои от по-трудните. Другите по този начин. Само да ти разясна нещо. Когато от всички елементи вземем част от тях и няма значение тяхната подредба, то използваме комбинация. Формулата няма да ти я напиша, понеже я имаш в учебника. А когато от всички елементи вземем част от тях, НО ИМА значение подрудбата им, то използваме Вариации. Формулата пак я имаш в учебника. Та сега ще ти покажа по-трудничките. Те са 1,2 и4. Другите се опитай сам. Прикачих картинка, понеже ме мързи да пиша http://i48.tinypic.com/34o3c00.jpg
baroveca
Математиката ми е страст

Рейтинг: 13

Назад към 10 клас