Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Равнобедрен триъгълник в описана окръжност

Равнобедрен триъгълник в описана окръжност

Мнениеот Ралица Борисова » 13 Апр 2019, 18:50

Равнобедрен триъгълник ABC(AB=AC) със среда на ВС т.М, АМ пресича описаната окръжност в точка N. Търсим бедрото.

Това, което сама реших е, че при равнобедрен триъгълник с медиана тя е и ъглополовяща и височина, доказах еднаквост на ∆AMB и ∆AMC, използвах, че знаем диаметъра и от там пробвах със синусовата теорема да намеря <AMB, който ми излезе 8/9, което е почти √3/2, затова си позволих да закръгля числата понеже са наистина близки и приех че <АМВ е 60°. За третия ъгъл остава да е 30°, затова реших да изразя основата и бедрото срещу 30° с х или АВ=х, МВ=х/2(тук не съм сигурна дали наистина съществува такова съотношение XD), и после използвах косинусовата теорема за ∆ АМВ и уравнението изглежда така: х^2=8^2+х^2/4-2*8*х/2*cos90° и ми излезе, че х=16см, а то трябва да е 6√2см.
Ралица Борисова
Нов

Рейтинг: 0

Re: Равнобедрен триъгълник в описана окръжност

Мнениеот S.B. » 13 Апр 2019, 20:03

Ралица Борисова написа:Равнобедрен триъгълник ABC(AB=AC) със среда на ВС т.М, АМ пресича описаната окръжност в точка N. Търсим бедрото.

Не ми се вярва само това да е условието на задачата!Ако търсите помощ,напишете точно условието,защото това което сте написали по-скоро прилича на свободно съчинение на тема "геометрия" .Откъде мога да знам дали сте работили правилно,като криете условието на задачата?
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5326

Мнениеот KOPMOPAH » 13 Апр 2019, 20:28

Ралица Борисова написа:Равнобедрен триъгълник ABC(AB=AC) със среда на ВС т.М, АМ пресича описаната окръжност в точка N. Търсим бедрото...

Няма нито един линеен елемент :lol:, как продължаваш?

Иначе
Това, което сама реших е, че при равнобедрен триъгълник с медиана тя е и ъглополовяща и височина, доказах еднаквост на $\triangle AMB$ и ∆$\triangle AMC$
е вярно ;)

Но
използвах, че знаем диаметъра
а ние не го знаем. :lol:

Дай цялото условие и ще действаме!
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3158

Мнениеот Ралица Борисова » 17 Апр 2019, 07:50

Леле аз наистина съм забравила да напиша какво е дадено. Иначе страшен хумор. Ще напиша условието направо от учебника да не изпусна нещо:

Имаме равнобедрен триъгълник АВС(АВ=АС). Нека М е средата на ВС и АМ пресича окръжността в точка N. Намерете бедрото на триъгълника, ако АМ=8см и МN=1см.

Ако може да ми обясните и кое бъркам, защото като решавах задачата не бях сигурна дали всичко, което намирам, ще ми трябва.
Ралица Борисова
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот S.B. » 17 Апр 2019, 09:23

Без заглавие (34).png
Без заглавие (34).png (230.36 KiB) Прегледано 781 пъти
Ралица Борисова написа:Леле аз наистина съм забравила да напиша какво е дадено. Иначе страшен хумор. Ще напиша условието направо от учебника да не изпусна нещо:

Имаме равнобедрен триъгълник АВС(АВ=АС). Нека М е средата на ВС и АМ пресича окръжността в точка N. Намерете бедрото на триъгълника, ако АМ=8см и МN=1см.

Ако може да ми обясните и кое бъркам, защото като решавах задачата не бях сигурна дали всичко, което намирам, ще ми трябва.

$AN$ е диаметър, [tex]\triangle ANB[/tex] е правоъгълен - [tex]\angle ABN = 90^\circ[/tex] - вписан; $BM \bot AN \Rightarrow BM$ е височина в $\triangle ANB$ и от Питагорова теорема $\Rightarrow BM^{2} = AM.MN = 8.1 = 8$ или $BM^{2} = 8 \Rightarrow BM = 2\sqrt{2}$
От $\triangle AMB$, също правоъгълен по Питагор имаме: $AB^{2} = AM^{2} + MB^{2} \Leftrightarrow AB^{2} = 8^{2} + (2\sqrt{2})^{2} = 64 + 8 = 72$
Окомчателно $AB = 6\sqrt{2}$
Скрит текст: покажи
Решението Ви е много разводнено и сложно.Търсете по-преки пътища! Те са пред очите Ви остава само да погледнете с разбиране чертежа.В математиката всяка дума си тежи на мястото.Пишете ,че $АМ$ пресича окръжността в т.$N$ ...но сте пропуснали да кажете КОЯ ОКРЪЖНОСТ - ВПИСАНАТА , ОПИСАНАТА ИЛИ НЯКАКВА ДРУГА ОКРЪЖНОСТ?Благодарение на опита който имам се досетих ,че става въпрос за ОПИСАНАТА,но това е важен пропуск и както би Ви казал колегата KOPMOPAH с невероятното си чувство за хумор "Вие знаете за коя окръжност става въпрос но ние - не!"Бъдете внимателна и никога не подценявайте която и да е дума от условието!Вярно сте доказали еднаквостта на триъгълниците,но това не Ви е било необходимо
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5326

Назад към 10 клас