sinα = 1/5, α ∈ (90[tex]^\circ[/tex], 180[tex]^\circ[/tex])
cosα, tgα, cotgα = ?
Здравейте! Решила съм тази задача донякъде, но сметките нещо не ми излизат и съвсем се обърках. Може ли помощ? Благодаря!
dori5089 написа:sinα = 1/5, α ∈ (90[tex]^\circ[/tex], 180[tex]^\circ[/tex])
cosα, tgα, cotgα = ?
Здравейте! Решила съм тази задача донякъде, но сметките нещо не ми излизат и съвсем се обърках. Може ли помощ? Благодаря!
Меди написа:Помисли си за знаците на тригонометричните функции, при положение че имаш интервала, в който се намира $\alpha.$ Конкретно, първите координати на точките във втори квадрант са отрицателни, а с тях се мери синуса. Получил си, че $\cos^2\alpha=\dfrac{24}{25}$ от основното тригонометрично тъждество и сега търсиш отрицателното решение.
dori5089 написа:Меди написа:Помисли си за знаците на тригонометричните функции, при положение че имаш интервала, в който се намира $\alpha.$ Конкретно, първите координати на точките във втори квадрант са отрицателни, а с тях се мери синуса. Получил си, че $\cos^2\alpha=\dfrac{24}{25}$ от основното тригонометрично тъждество и сега търсиш отрицателното решение.
Може ли да ми кажете само отговорите са за да се ориентирам и да открия грешките?
Регистрирани потребители: Google [Bot]