Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Една геометрична задача

Една геометрична задача

Мнениеот Гост » 31 Май 2021, 20:24

Здравейте! Имам нужда от помощ за една задача. Започвам и не стигам до никъде.
Зад. 1 В правоъгълен триъгълник разликата на двата катета е 5 см, а височината към хипотенузата е с 13 см по - малка от нея. Да се намерят страните на триъгълника.
В тази задача действам така: изразявам катетите един чрез друг, напр. а=5+b и h = с - 13. След това от Питагорова Т изразявам с, замествам в равенството а.b=c.h...И от там получавам ирационално уравнение, което не успявам да реша.
Ще съм благодарна на всякаква помощ, дори и насоки, мнение или каквото и да е. Благодаря предварително!
Гост

Re: Една геометрична задача

Мнениеот S.B. » 31 Май 2021, 22:07

Гост написа:Здравейте! Имам нужда от помощ за една задача. Започвам и не стигам до никъде.
Зад. 1 В правоъгълен триъгълник разликата на двата катета е 5 см, а височината към хипотенузата е с 13 см по - малка от нея. Да се намерят страните на триъгълника.
В тази задача действам така: изразявам катетите един чрез друг, напр. а=5+b и h = с - 13. След това от Питагорова Т изразявам с, замествам в равенството а.b=c.h...И от там получавам ирационално уравнение, което не успявам да реша.
Ще съм благодарна на всякаква помощ, дори и насоки, мнение или каквото и да е. Благодаря предварително!

Преобразуваш :[tex]a - b = 5 \Leftrightarrow (a - b)^{2} = 25 \Leftrightarrow a^{2} - 2ab + b^{2} = 25 \Leftrightarrow ( a^{2} + b^{2} ) - 2ab = 25[/tex]
[tex]a^{2} + b^{2} = c^{2} ; 2ab = 2ch[/tex]
Сега уравнението [tex]a - b = 5 \Leftrightarrow c^{2} -2ch = 25[/tex]
Образуваш системата:
[tex]\begin{array}{|l} c^{2} - 2ch = 25 \\ h = c - 13 \end{array}[/tex]
Получаваш [tex]c_{1 } = 25 , c_{2 } = 1 < 13 \Rightarrow c = 25 \Rightarrow h = 12[/tex]
Образуваш системата:
[tex]\begin{array}{|l} ab = 12.25 \\ a - b = 5 \end{array}[/tex]
Получаваш :$b = 15 , a = 20$
$$a = 20,b = 15 ,c = 25$$
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5326

Назад към 10 клас