Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Пирамида с основа равнобедрен трапец

Пирамида с основа равнобедрен трапец

Мнениеот Гост » 17 Авг 2021, 09:43

Здравейте! Може ли помощ? Знам, че височината на пирамидата се проектира в центъра на описаната около трапеца окръжност, но не мога да намеря радиуса.
Прикачени файлове
IMG_20210817_104135.jpg
IMG_20210817_104135.jpg (593.29 KiB) Прегледано 495 пъти
Гост

Re: Пирамида с основа равнобедрен трапец

Мнениеот S.B. » 17 Авг 2021, 10:41

Гост написа:Здравейте! Може ли помощ? Знам, че височината на пирамидата се проектира в центъра на описаната около трапеца окръжност, но не мога да намеря радиуса.

Грешиш!Върхът се проектира върху центъра на ВПИСАНАТА, а не на описаната окръжност,защото ОКОЛНИТЕ СТЕНИ на пирамидата сключват равни ъгли с равнината на основата,а не околните ръбове.Трябва ти радиуса на вписаната в трапеца окръжност.
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5326

Re: Пирамида с основа равнобедрен трапец

Мнениеот Гост » 17 Авг 2021, 11:46

S.B. написа:
Гост написа:Здравейте! Може ли помощ? Знам, че височината на пирамидата се проектира в центъра на описаната около трапеца окръжност, но не мога да намеря радиуса.

Грешиш!Върхът се проектира върху центъра на ВПИСАНАТА, а не на описаната окръжност,защото ОКОЛНИТЕ СТЕНИ на пирамидата сключват равни ъгли с равнината на основата,а не околните ръбове.Трябва ти радиуса на вписаната в трапеца окръжност.

Да, благодаря! Не си бях прочел условието на задачата внимателно.
Гост

Назад към 10 клас