Гост написа:Върху хипотенузата AB на правоъгълния [tex]\triangle ABC[/tex]са взети точките K и L, така че AK=KL=LB. Да се намерят ъглите на [tex]\triangle ABC[/tex], ако е известно, че CK=[tex]\sqrt{2}×CL[/tex].
S.B. написа:Гост написа:Върху хипотенузата AB на правоъгълния [tex]\triangle ABC[/tex]са взети точките K и L, така че AK=KL=LB. Да се намерят ъглите на [tex]\triangle ABC[/tex], ако е известно, че CK=[tex]\sqrt{2}×CL[/tex].
В никакъв случай не желая да омаловажавам труда на Евва!
Може и да греша,но на мен ми се струва,че условието на задачата е нeкоректно:
От условието,че [tex]CK = CL. \sqrt{2} \rightarrow \triangle CKL[/tex] е равнобедрен правоъгълен [tex]\Rightarrow CL = \frac{c}{3} , \angle KCL = 45 ^\circ[/tex]
Тогава [tex]\triangle KLC \cong \triangle LBC \Rightarrow \angle BCL = 45 ^\circ \Rightarrow \angle KCB = 90 ^\circ \Rightarrow \angle ACB > 90 ^\circ[/tex]
Или получи се,че [tex]\triangle ABC[/tex] е тъпоъгълен,което противоречи на условието,че [tex]\triangle ABC[/tex] е правоъгълен с хипотенуза $AB$
Гост написа:
защо реши, че CL е височина?
Гост написа:Според мен CL също не е височина по следната причина: За да се определи вида на триъгълник трябва да се знаят трите му страни или поне да са изразени чрез един и същи параметър. В случая имаме информация само за две от тях и не можем да твърдим, че KL=CL, откъдето следва вашето твърдение S. B. Благодаря наистина за пълното и подробно решение, много ми помагате!
Регистрирани потребители: Google [Bot]