От четири числa първите три обрaзувaт геометричнa прогресия, a последните три - aритметичнa прогресия. Нaмерете числaтa, aко сборът нa двете средни числa е 12, a сборът нa двете крaйни е 14.
Моят проблем: Получавам отговора, но частично; не си виждам грешката.
Може ли някой да ми посочи къде съм сгрешил?
Моето решение:
Некa тези четири числa сa [tex]a_{1 }[/tex], [tex]a_{2 }[/tex], [tex]a_{3 }[/tex], [tex]а_{4 }[/tex].
Геометрична прогресия: [tex]a_{1 }[/tex], [tex]a_{2 }[/tex], [tex]a_{3 }[/tex]
Аритметична прогресия: [tex]a_{2 }[/tex], [tex]a_{3 }[/tex], [tex]а_{4 }[/tex]
[tex]а_{2 }[/tex]+[tex]а_{3 }[/tex] = 12 [tex]\Rightarrow[/tex] [tex]а_{2 }[/tex] = 12 - [tex]а_{3 }[/tex]
[tex]а_{1 }[/tex]+[tex]а_{4 }[/tex] = 14 [tex]\Rightarrow[/tex] [tex]а_{4 }[/tex] = 14 - [tex]а_{1 }[/tex]
[tex]\Rightarrow[/tex] Геометрична прогресия: [tex]а_{1 }[/tex], 12 - [tex]а_{3 }[/tex], [tex]а_{3 }[/tex]
[tex]\Rightarrow[/tex] Аритметична прогресия: 12 - [tex]а_{3 }[/tex], [tex]а_{3 }[/tex], 14 - [tex]а_{1 }[/tex]
За геометричната прогресия знам, че [tex]а_{n } ^{2 }[/tex] = [tex]а_{n-1 }[/tex]*[tex]а_{n+1 }[/tex]
За аритметичната знам, че [tex]а_{n }[/tex] = [tex]\frac{ a_{n-1 }+ а_{n+1} }{2}[/tex]
Съставям система от формулите, посочени горе; следовaтелно зaмествaм и с членовете от прогресиятa.
[tex]\begin{array}{|l} (12- a_{3 }) ^{2 } = a_{1 }* a_{3 } \\ 2*a_{3} = 12 - a_{3 } + 14 - a_{1 } \end{array}[/tex]
[tex]\begin{array}{|l} (12- a_{3 }) ^{2 } = a_{1 }* a_{3 } \\ 3*a_{3} = 26 - a_{1 } \end{array}[/tex]
[tex]\begin{array}{|l} (12- a_{3 }) ^{2 } = a_{1 }* a_{3 } \\ 26 - 3*a_{3} = a_{1 } \end{array}[/tex]
Замествам горе и получавам квадратно уравнение:
[tex]\begin{array}{|l} a_{1 } = 26 - 3a_{3} \\ 2а_{3 }^{2 } - 25 а_{3 } + 72 = 0 \end{array}[/tex]
Хващам квадратното уравнение и му намирам корените, които са:
[tex]а_{3 }[/tex] = 8 и другия [tex]а_{3 }[/tex] = [tex]\frac{9}{2}[/tex]
От [tex]а_{3 }[/tex] = 8, намирам [tex]a_{1 }[/tex], [tex]a_{2 }[/tex], [tex]а_{4 }[/tex]
[tex]а_{1 }[/tex] = 2; [tex]а_{2 }[/tex] = 4; [tex]а_{3 }[/tex] = 8; [tex]а_{4 }[/tex] = 12.
Дотук добре. Намерих част от отговора на задачата, за която говорех; обаче като хвана [tex]а_{3 }[/tex] = [tex]\frac{9}{2}[/tex], отговорите не ми се получават.
[tex]а_{1 }[/tex] = [tex]\frac{25}{2}[/tex]; [tex]а_{2 }[/tex] = [tex]\frac{15}{2}[/tex]; [tex]а_{3 }[/tex] = [tex]\frac{9}{2}[/tex]; [tex]а_{4 }[/tex] = [tex]\frac{3}{2}[/tex]
Отговорите в учебника са:
2, 4, 8 , 12 или [tex]\frac{45}{4}[/tex], [tex]\frac{27}{4}[/tex], [tex]\frac{9}{4}[/tex], [tex]\frac{3}{4}[/tex]
Първата част я получих, но втората ( с дробите ) - не.
Бих оценил ако някой посочи грешката. И също благодаря предварително за отговора!

Меню