Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Какъв е подходът тук?

Какъв е подходът тук?

Мнениеот Wiktor » 19 Ное 2021, 18:44

Добър ден. Попаднах на една задача, която леко казано ме обърка... :( Не знам даже как да направя чертежа... може ли някой да ми даде някаква насока? Благодаря предварително.

Даден е триъгълник със страни 15 cm, 12 cm и 18 cm. Построена е окръжност, която се допира до двете по-малки страни, а центърът ѝ лежи на най-голямата страна. Намерете лицето на триъгълника, радиуса на окръжността и отсечките, на които центърът дели по-голямата страна.
Студент
Wiktor
Нов

Рейтинг: 62

Re: Какъв е подходът тук?

Мнениеот KOPMOPAH » 19 Ное 2021, 19:29

Центърът на окръжността, допираща се до двете страни, лежи на ъглополовящата на ъгъла между тях. От друга страна той лежи на най-голямата страна, следователно това е точката, в която ъглополовящата я пресича. Тази точка дели страната в отношение... Нататък сам.
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3158

Мнениеот ammornil » 19 Ное 2021, 19:41

Аз бих започнал с този чертеж.
[tex][/tex]
Прикачени файлове
211119_003.png
211119_003.png (24.71 KiB) Прегледано 500 пъти
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1780

Мнениеот KOPMOPAH » 20 Ное 2021, 00:16

Намерете лицето на триъгълника, радиуса на окръжността и отсечките, на които центърът дели по-голямата страна.

Бих намерил лицето по Херонова формула, стига да сте я учили. За отсечките, на които центърът дели най-голямата страна мисля, че е ясно. Остава да се съобрази, че лицата на $\triangle AOC$ и $\triangle BOC$ от чертежа на колегата ammornil се отнасят както основите им, демек отсечките, на които центърът дели по-голямата страна, в случая $AO$ и $OB$. И като е ясно цялото лице, могат да се намерят лицата на $\triangle AOC$ и $\triangle BOC$, а в тези триъгълници радиусът се явява височина към съответните страни $AC$ и $BC$.
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3158

Назад към 10 клас