Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача за намерина S на триъгълник

Задача за намерина S на триъгълник

Мнениеот kleopatra » 27 Апр 2011, 20:18

▲Здравейте,може ли някой да ми помогне с решението на следната задача?Благодаря предварително :) :

Медианите на ▲-к са 18,20 и 34.Да се намери лицето на ▲-ка.

Вероятно задачата не е трудна,ама аз не мога да се сетя как се решава.Трябва ли да използвам специална ф-ла и коя?
kleopatra
Нов

Рейтинг: 3

Re: Задача за намерина S на триъгълник

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 27 Апр 2011, 20:53

Probvai s formulite za mediani predpolagam che trqbva da izleze taka .. tyj kato v momenta ne sym v kyshti i ne moga da se probvam da q resha ... izvinqvam se za latinicata :)
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Рейтинг: 16

Мнениеот baroveca » 27 Апр 2011, 20:54

Освен за решаване на система с три неизвестни, друго не ми хрумва...Използвай формулите за медиани и направи система.
baroveca
Математиката ми е страст

Рейтинг: 13

Мнениеот pipi langstrump » 27 Апр 2011, 20:58

Формула на Херон с медиани:

[tex]S = \frac{4}{3}\sqrt{m(m-m_a)(m-m_b)(m-m_c)}[/tex]

[tex]m = \frac{m_a + m_b + m_c}{2}[/tex]
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 196

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 27 Апр 2011, 21:47

pipi langstrump написа:Формула на Херон с медиани:

[tex]S = \frac{4}{3}\sqrt{m(m-m_a)(m-m_b)(m-m_c)}[/tex]

[tex]m = \frac{m_a + m_b + m_c}{2}[/tex]

Da tova e variant samo vij kak se dokazva formulata na heron i dokaji syshtoto samo che s mediani che da ne se zaqdat s tebe che pone v moqt uchebnik tazi formula q nqma polojena :)
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Мнениеот kleopatra » 28 Апр 2011, 12:44

мерси мноого за ф-лата ;)Така вече се получава свестен отговор :)
kleopatra
Нов

Рейтинг: 3

Мнениеот inveidar » 28 Апр 2011, 21:39

Не се излагайте с тези формули, дето трябва да ги доказвате. Просто продължаваме медианата AM и нанасяме отсечка ML, равна на GM. Сега лесно се вижда, че зеленият триъгълник има страни, равни на две трети от медианите на АВС. Намирате лицето му по Хероновата формула. После забелязвате, че това лице е една трета от лицето на АВС, тъй като всички малки триъгълничета на чертежа имат лице, равно на една шеста от лицето на АВС. Умножавате лицето на зеления по три и сте готови. Между другото, точно така може да докажете и въпросната формула за медианите, ако вместо с конкретните числа работите с [tex]m_{a},m_{b},m_{c}[/tex].

s.JPG
s.JPG (12.77 KiB) Прегледано 765 пъти
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 30 Апр 2011, 21:07

inveidar написа:Не се излагайте с тези формули, дето трябва да ги доказвате. Просто продължаваме медианата AM и нанасяме отсечка ML, равна на GM. Сега лесно се вижда, че зеленият триъгълник има страни, равни на две трети от медианите на АВС. Намирате лицето му по Хероновата формула. После забелязвате, че това лице е една трета от лицето на АВС, тъй като всички малки триъгълничета на чертежа имат лице, равно на една шеста от лицето на АВС. Умножавате лицето на зеления по три и сте готови. Между другото, точно така може да докажете и въпросната формула за медианите, ако вместо с конкретните числа работите с [tex]m_{a},m_{b},m_{c}[/tex].

s.JPG

Наистина много хубаво решение ... Това е,че като се пропуснат задачите на "млади години" и после тия построения,кой да ги измисли :D
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Назад към 10 клас