Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача с триъгълник

Задача с триъгълник

Мнениеот eleonoRRa » 01 Май 2011, 11:43

Някой може ли да ми помогне за задачата по-долу ? Благодаря предварително :) !

В равнобедрен триъгълник ABC (AC=BC) с диаметър височината CD е построена окръжност.През А и B са построени допирателни към окръжността, които се пресичат в т.P. Допирните точки към окръжността са M и N. Намерете отношението AC:AB,ако PM=3.AB
eleonoRRa
Нов

Рейтинг: 0

Re: Задача с триъгълник

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 01 Май 2011, 13:45

eleonoRRa написа:Някой може ли да ми помогне за задачата по-долу ? Благодаря предварително :) !

В равнобедрен триъгълник ABC (AC=BC) с диаметър височината CD е построена окръжност.През А и B са построени допирателни към окръжността, които се пресичат в т.P. Допирните точки към окръжността са M и N. Намерете отношението AC:AB,ако PM=3.AB

1.Новополученият триъгълник е равнобедрен
2.Използваш,че [tex]AD=AM =\frac{a}{ 2}[/tex] и озползваш,че [tex]PM=3.AB[/tex] намираш отношение между [tex]PA[/tex] и [tex]AB[/tex]

3.Използваш св-то на ъглополовящата,ако [tex]O[/tex] е среда на [tex]CD[/tex] то [tex]\frac{PO}{OD} =\frac{PA}{ AD}[/tex] и намираме отношение между радиуса и [tex]PC[/tex]

4.Питагорова Т-ма за [tex]\Delta PDA[/tex] и намираме отношение между радиуса и [tex]AB[/tex]

5.[tex]DC=2r,AD =\frac{a}{2 }[/tex] ,но имаме вече отношенията на [tex]r[/tex] и [tex]AB[/tex] и по Питагор за [tex]\Delta CDA[/tex] изразяваме [tex]AC[/tex] чрез [tex]AB[/tex]
6.Намираш отношението им
Виж само някъде да не съм объркал,че даже не съм смятал задачата докрай и като логика пак провери решението ми :)
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Рейтинг: 16

Мнениеот eleonoRRa » 01 Май 2011, 16:34

Мерси ,решението ми изглежда вярно , но получавам мн гаден отговор -7√78/78 и се чудя дали аз не съм сбъркала някъде :D
eleonoRRa
Нов

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 01 Май 2011, 19:48

eleonoRRa написа:Мерси ,решението ми изглежда вярно , но получавам мн гаден отговор -7√78/78 и се чудя дали аз не съм сбъркала някъде :D

Ако днес имам време или утре сутринта ще видя,но не обещавам нищо тъй като тая седмица цялата имам да уча много :D ако имам време ще помогна...а ти отговора имаш ли го? :)
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Рейтинг: 16

Мнениеот eleonoRRa » 02 Май 2011, 16:18

Нямам отговор на зад-та...Г-нът ни я продиктува в час.
eleonoRRa
Нов

Мнениеот eleonoRRa » 03 Май 2011, 14:38

btw намерих си грешката-отговорът е 1:1 :D
eleonoRRa
Нов

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 03 Май 2011, 17:52

eleonoRRa написа:btw намерих си грешката-отговорът е 1:1 :D