Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задачка с произволен четириъгълник...

Задачка с произволен четириъгълник...

Мнениеот kleopatra » 16 Май 2011, 15:30

Здравейте!Някой може ли да ми предложи начин за намиране един от диагоналите на произволен четириъгълник , ако са дадени всичките му страни?

P.S. Нямам точното условие на задачата( по колко см са страните на фигурата),защото това е задача от контролно в даскало,което изпуснах...Ще се радвам някой да ме насочи горе-долу какви теореми трябва да използвам :)
kleopatra
Нов

Рейтинг: 3

Re: Задачка с произволен четириъгълник...

Мнениеот strangerforever » 16 Май 2011, 15:47

kleopatra написа:Здравейте!Някой може ли да ми предложи начин за намиране един от диагоналите на произволен четириъгълник , ако са дадени всичките му страни?

P.S. Нямам точното условие на задачата( по колко см са страните на фигурата),защото това е задача от контролно в даскало,което изпуснах...Ще се радвам някой да ме насочи горе-долу какви теореми трябва да използвам :)

Не е възможно.
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот kleopatra » 16 Май 2011, 16:00

:D трябва да има някакъв начин....нз -сигурна съм, че само това е било дадено в условието...(В даскало вече минахме маетриала за лица на фигури,синусова и косинусова теорема-..ако това е в помощ на някой)
kleopatra
Нов

Рейтинг: 3

Мнениеот caelum » 16 Май 2011, 17:27

Мне.

Прост пример - дават ти четириъгълник с равни страни. Ама той може да е ромб, може да е и квадрат.

Ако има даден ъгъл, вече е друго.
caelum
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот Гост » 15 Яну 2021, 01:12

А възможно ли е да се намери втория диагонал на произволен четириъгълник по дадени четирите страни и първия диагонал? Без дадени ъгли.
Гост

Мнениеот Гост » 26 Мар 2022, 15:02

Да
По 4 страни и диагонал е еднозначно определен четириъгълника .Две съседни страни и диагонала образуват триъгълник еднозначно определен по 3 -ти признак за еднаквост от където се намират и ъглите му ( единия от ъглите и части от другите два ъгъла) , аналогично се намира и срещуположния ъгъл и частите от ругите два.Общо взето както за триъгълник са необходими 3 елемента за определеност( понякога се искат и повече) то за четириъгълник са необходими поне 5 елемента.

Последно избутване Anonymous от 26 Мар 2022, 15:02
Гост

Назад към 10 клас