tedkoos написа:Как получаваш 5 -2x? Би ли обяснил по- подробно ?
Xixibg написа:[tex]f(g(x))^`=f^`(g(x)).g^`(x)[/tex]
[tex]\sqrt{f(x)}=f(x)^{\frac{1}{2}}[/tex]
[tex]\sqrt{f(x)}^`=(f(x)^{\frac{1}{2}})^`=\frac{1}{2}.f(x)^{-\frac{1}{2}}.f^`(x)[/tex]
[tex]f(x)=\sqrt{x(5-x)} DM: x(5-x)\ge0 ; x\in [0;5][/tex]
[tex]f^`(x)=\frac{5-2x}{2\sqrt{x(5-x)}[/tex]
[tex]f^`(x)=0 ;=>x=\frac{5}{2}[/tex]
ptj написа:Когато аз бях ученик, производни се изучаваха в 10-ти клас.
ptj написа:Когато аз бях ученик, производни се изучаваха в 10-ти клас, а материала за принадлежност на корените на квадратно уравнение на определен интервал в края на 10-ти.
ganka simeonova написа:.........................................................
Значи, никой не е безгрешен и всеки допуска грешки; но си мисля, че пишещите редовно във форума, трябва да сме по- прецизни. Да помагаме, а не да показваме само колко "много" знаем. И е хубаво, преди да отговорим, да прочетем постовете на питащия
Xixibg написа:ganka simeonova написа:.........................................................
Значи, никой не е безгрешен и всеки допуска грешки; но си мисля, че пишещите редовно във форума, трябва да сме по- прецизни. Да помагаме, а не да показваме само колко "много" знаем. И е хубаво, преди да отговорим, да прочетем постовете на питащия
Тук следва да се обидя , да започна да гледам под лупа всичко написано и да споменавам за всеки проблем от страна на учителите под формата на спам или някакъв вид ирония?
Това ли да направя????
Между другото аз съм учил производни в 9-ти клас в СМГ през 1991г.
ptj написа:Ганке, не сме ученици да ни оценяваш. Всеки сам решава какво решение да предостави. В крайна сметка това не е форум само за писане на домашни на мързеливи ученици...
ptj написа:Ганке, не сме ученици да ни оценяваш. Всеки сам решава какво решение да предостави. В крайна сметка това не е форум само за писане на домашни на мързеливи ученици или студенти...
Xixibg написа:Като се има предвид ,че в 10-ти клас се учат квадратен тричлен квадратна функция ,квадратни неравенства това решение ми се струва по подходящо от твоето.А въобще не съм сигурен монотонността на функции в кой клас се учи..........
[tex]f(x)=\sqrt{x(5-x)} ; DM: x\in [0;5][/tex]
Нека [tex]a\ge 0[/tex]е параметър.
[tex]f(x)\le a[/tex]
[tex]=>5x-x^2\le a^2[/tex]
[tex]=>x^2-5x+a^2\ge0[/tex]
[tex]D=25-4a^2\le0 ; =>a^2\ge \frac{25}{4} ; =>a\ge \frac{5}{2}[/tex]
[tex]=>f(x)_{max}=\frac{5}{2}[/tex]
ganka simeonova написа:И един цитат от личната ми поща:)
молба
Изпратено на: Пет Ное 11, 2011 11:38 pm
От: Xixibg
До: ganka simeonova
Не заставай срещу мен.И без това са те налазили сума народ.Не ти трябва още един.
Xixibg
Фен на форума за математика
![]()
![]()
Регистрирани потребители: 0 регистрирани