Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Да се намери общия член на редицата.

Да се намери общия член на редицата.

Мнениеот anakee » 02 Окт 2013, 20:40

Намерете общи член на числата 2;3;5;7;11;13;17...
anakee
Нов

Рейтинг: 0

Re: Да се намери общия член на редицата.

Мнениеот inveidar » 03 Окт 2013, 17:10

Ще я намерим, ама друг път! Това е редицата на простите числа.
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот math10.com » 09 Окт 2013, 20:36

Като става въпрос за редици пробвайте тази.
Намерете общия член на редицата : 0,1,1,4,8,24,60,160.............. ;)
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 815

Мнениеот ins- » 10 Окт 2013, 12:17

Имаше навремето (1996 година) в сп. "Математика" една статия "Редици, заблуди и интерполация". С интерполационен полином може да се намерят членовете и на 2-те редици, но не съм сигурен, че тези неща се учат в 11-ти клас.
Умей да обуздаваш четири неща - съня, стомаха, сексуалността и гнева /Питагор/
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 254

Мнениеот inveidar » 10 Окт 2013, 15:45

ins- написа:Имаше навремето (1996 година) в сп. "Математика" една статия "Редици, заблуди и интерполация". С интерполационен полином може да се намерят членовете и на 2-те редици, но не съм сигурен, че тези неща се учат в 11-ти клас.

Така зададени задачите допускат много възможни решения. Като в тестовете за интелигентност. Човек може да намери различни логики и да продължи редицата. Например с полином нещата стоят така: търсиш полином от шеста степен, който за х=1 приема стойност 2, за x=2 - стойност 3, за x=3 - стойност 5 и така до x=7. Верно, че ще е малко трудна система, но може да се реши. Решаваш, че става въпрос за редица с този общ член. Хубаво, но следващото число няма да е просто по всяка вероятност или някое от следващите, т.е не си открил формула за простите числа. Така можеш да измислиш още логики, като например полином от седма степен, на който му липсва едночлена от шеста и да получиш друга формула, нали? Виж, по зададена рекурентна зависимост или описателен начин, да намериш формула за общия член е друга работа. Например да намериш формула в явен вид за редицата на простите числа. Никой още не е успял и надали ще успее, но вие може да се пробвате.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Гост » 10 Окт 2013, 16:42

Съгласен съм, че за простите числа вероятно няма да открие никой формула скоро, но кой е казал, че това е редицата на простите числа в явен вид? В статията се казваше - ако е дадена редицата: 1,2, ... кой е следващият член на редицата?
Повечето хора биха отговорили - 3, логиката е, че е редица на естествените числа, но може и да е 4 ... геометрична прогресия с частно 2. Според мен тук всички са прави по свой собствен начин.
Гост

Мнениеот inveidar » 10 Окт 2013, 16:56

И аз това казвам. Но в тестовете за интелигентност понякога не признават логиката на участника, а само тяхната. Колкото до дадената редица в първия пост, то малко глуповато ми изглежда да дадеш първите седем прости числа и да искаш да се намери формула за общия член на редицата. Както и да е, който иска да си реши системата с коефициентите на полинома и да намери формула.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот ins- » 10 Окт 2013, 19:12

:) ако не признават логиката на участника, значи са много прости, а задачите абсурдни в тестовете за интелигентност. На мен са ми пускали тестове за интелигентност при подбор за работа в ИТ фирми и свързаните с тях агенции и често ми се е случвало да намеря правилен отговор, различен от официалния. В някои компании съм виждал нереалистично сложни задачи. За мен добър тест се прави по следния начин - правиш тест - пускаш го на вече работещите кадри и очакваш реалистично представяне от кандидатите, но вече навлизам в друга тема...
Умей да обуздаваш четири неща - съня, стомаха, сексуалността и гнева /Питагор/
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 254

Назад към 11 клас