Ако n е естествено число, докажете неравенството:
[tex]2^n>n+1[/tex] за всяко [tex]n≥2[/tex]
Гост написа:Моля, някой да ми обясни по-подробно как се решават този тип задачи, че от учебника не ми стана никак ясно![]()
![]()
[tex]2^n>n+1[/tex] за всяко [tex]n\ge2[/tex]
monika_at написа:Гост написа:Моля, някой да ми обясни по-подробно как се решават този тип задачи, че от учебника не ми стана никак ясно![]()
![]()
[tex]2^n>n+1[/tex] за всяко [tex]n\ge2[/tex]
1) Проверяваме неравенството за [tex]n=2=>4>3=>[/tex] неравенството е изпълнено.
2)Допускаме, че е изпълнено за произволно [tex]n=k=>2^k>k+1[/tex]. Идеята е да докажем, че е изпълнено и за следващото [tex]n=k+1[/tex], т.е. [tex]2{k+1}>k+2[/tex]
[tex]2^{k+1}=2.2^k>2(k+1)=2k+2>k+2[/tex]=>неравенството е вярно за всички [tex]n\ge 2[/tex]
Гост написа:...[tex]2{k+1}>k+2[/tex] само това не разбрах откаде идва?
...
Гост написа:...[tex]2{k+1}>k+2[/tex] само това не разбрах откаде идва?
Заместваме в [tex]2^k>k+1[/tex]с k+1 нали?
[tex]2^{k+1}=2k+1[/tex]??? Това ли се получава?
Гост2 написа:...
Не,просто е сбъркано. Това: [tex]2{k+1}>k+2[/tex] го чети като: [tex]2^{k+1}>k+2[/tex]
Но вторият му въпрос ме накара да повторя решението на monika_at, защото теоремата ППМИ явно не е разбрана.Гост написа:...[tex]2{k+1}>k+2[/tex] само това не разбрах откъде идва?
Заместваме в [tex]2^k>k+1[/tex]с k+1 нали?
[tex]2^{k+1}=2k+1[/tex]??? Това ли се получава?
monika_at написа:...
.... Идеята е да докажем, че е изпълнено и за следващото [tex]n=k+1[/tex], т.е. [tex]2{k+1}>k+2[/tex]
Гост написа:Докажете, че неравенството [tex]2^n>n^2[/tex] за всяко естествено число [tex]n\ge 5[/tex]
Доказателство:
1) за [tex]n=5 => 2^5>5^2[/tex] [tex]32>25 =>[/tex] изпълнено
2) за [tex]n=k => 2^k>k_2[/tex] (k≥5) Тук е добре в началото да кажем: Нека твърдението е вярно за някое [tex]n[/tex], [tex]n=k\ge5[/tex] - това е предпоставката или още - условието на индукционния преход.
[tex]=>n=k+1[/tex] ?! Следва да напишем: "ще го докажем за [tex]n=k+1[/tex]
[tex]2.2^k>2k^2[/tex]
[tex]2^{k+1}>2k^2[/tex] и тук вече пишем: "наистина е така", защото при
k≥5 [tex]=> k^2+k^2>k^2+5[/tex]
=> е изпълнено и за k+1 .До тук са направени двете компоненти на ППМИ - базата и инд. преход.
Това вярно ли е? Да. Вярно е!
Гост написа:monika_at написа:...
.... Идеята е да докажем, че е изпълнено и за следващото [tex]n=k+1[/tex], т.е. [tex]2{k+1}>k+2[/tex]
Ми, не е ли ясно? Ей тази червената чавка:
2^{k+1}>k+2
Регистрирани потребители: 0 регистрирани