Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Питене за тригонометрични функции

Питене за тригонометрични функции

Мнениеот Гост » 19 Фев 2018, 19:53

\inИмама едно питане по задача с удвоен ъгъл. Даден е [tex]sin\alpha=0,6, \alpha \in (90^\circ; 180^\circ)[/tex]
Търсят се стойностите на всичките тригонометрични функции на удвоената алфа. Аз знам как се решава задачата, само не разбирам къде греша, та ми остават и двата случая. Да предположим, че алфа е 143 градуса. Удвоеният би бил 286 градуса, тоест второто му рамо би било в 4 квадрант. Ако пък алфа е примерно 98 градуса, удвоеният би бил 196 градуса, тоест второто рамо би било в 3 квадрант. Или обобщено удвоеният ъгъл може да приема стойности от 180 до 360 градуса, което пък означава, че синусът му ще е все отрицателен, но косинусът, тангенсът и котангенсът могата да бъдат и + , и -. Защо в отговорите дават само отрицателен косинус и положителни тангенс и котангенс, какатака автоматично приемат, че второто рамо е в трети квадрант?Дано стана ясно какво питам.
Гост

Re: Питене за тригонометрични функции

Мнениеот KOPMOPAH » 19 Фев 2018, 22:02

В конкретния случай не може удвоеният синус да приема и положителни, и отрицателни стойности, защото е дадено, че $\sin \alpha=0,6$, което за $\alpha \in (90^\circ;190^\circ)$ еднозначно определя, че $\cos \alpha=-\sqrt{1-0,6^2}=-0,8$, откъдето $\sin 2\alpha=2.\sin \alpha.\cos \alpha=-0,96$, $\cos 2\alpha=\cos^2\alpha-\sin^2\alpha=...$ и т.н.

Отговорът на твоя въпрос
...какатака автоматично приемат, че второто рамо е в трети квадрант?...
е, че $\alpha \approx 143.13$, откъдето $2 \alpha \approx 286.26$, което винаги е в един и същ квадрант :D
Последна промяна KOPMOPAH на 19 Фев 2018, 22:20, променена общо 1 път
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Re: Питене за тригонометрични функции

Мнениеот Гост » 19 Фев 2018, 22:20

Благодаря, разбрах си грешката.
Гост

Назад към 11 клас