Дадена е правилна триъгълна призма АВС[tex]А_{1 }[/tex][tex]В_{1 }[/tex][tex]С_{1 }[/tex].През върха [tex]В_{1 }[/tex] и през средите на ръбовете А[tex]А_{1 }[/tex] и АС е прекарана равнина.
В какво отношение тя дели обема на призмата ?
отг.13:23
ева написа:Моля да ми помогнете с чертежа.
Евва написа:Както написа ptj,равнината ще пресича и горната основа.
Ще пресече ръб [tex]А_{1 }[/tex][tex]С_{1 }[/tex] в една точка.
Може ли да ми пратите такъв чертеж ?
Благодаря предварително.
S.B. написа:Евва написа:Както написа ptj,равнината ще пресича и горната основа.
Ще пресече ръб [tex]А_{1 }[/tex][tex]С_{1 }[/tex] в една точка.
Може ли да ми пратите такъв чертеж ?
Благодаря предварително.
Да допуснем,че равнината на сечението пресече $A_{1 }C_{1 }$ в т. $H$. Tогава сечението и стената $ACA_{1 }C_{1 }$ ще имат 3 общи точки - $D,E,H$ и двете равнини ще трябва да съвпаднат,което е невъзможно;
Равнината на сечението и $BCC_{1 }B_{1 }$ имат обща точка $B_{1 }$ ,следователно имат и втора обща точка ,а следователно и обща права.
Правата,която пресича $BCC_{1 }B_{1 }$ в т.$D$ ще пресече и $B_{1 }C_{1 }$ в точка $H$ ,както се вижда на чертежа.Тази точка лежи на продължението на $B_{1 }B$ ,а общата права на сечението и $BCC_{1 }B_{1 }$ е правата $B_{1 }H$
Равнината с която се пресича призмата е $\gamma = B_{1 }FH$ , а равнината на сечението на $\gamma$ с призмата е четриъгълника $GEDB_{1 }$
Хубав ден и успешно решаване!
ptj написа:Решението не е трудно :
1.) Продължи равнината до пресичането и с двете основи.
2.) Намираш съотношенията между обемите на изходната призма и новополучената. И двете имат еднакви височини и по един общ ъгъл в основите.
3.) От новополучената призма вадиш обема на тетраедър, така че да остане един от търсените в задачата обеми.
Регистрирани потребители: Google [Bot]