Да се пробвам и аз

- Pyramid.png (43.27 KiB) Прегледано 910 пъти
Чертежът съм го съобразил максимално с означенията в решението на S.B.
Основната неточност в горното решение се крие тук:
S.B. написа:... следователно BC [tex]\bot[/tex]ОN ,аналогично BC [tex]\bot[/tex] на проекциите на P[tex]P_{1 }[/tex] и Q[tex]Q_{1 }[/tex] [tex]\Rightarrow[/tex] BC[tex]\bot[/tex]P[tex]P_{1 }[/tex] и BC [tex]\bot[/tex]Q[tex]Q_{1 }[/tex] и като се има предвид,че BC II PQ излиза,че PQ [tex]\bot[/tex]P[tex]P_{1 }[/tex] и PQ[tex]\bot[/tex]Q[tex]Q_{1 }[/tex] или P[tex]P_{1 }[/tex][tex]Q_{1 }[/tex]Q е правоъгълник.
с това не съм съгласен. $BC$ не може да е винаги перпендикулярна на проекциите на $PP_1$ и $QQ_1$, тъй като те не лежат на перпендикулярите, спуснати от точките $P$ и $Q$ към $BC$ в равнината на основата. Единствената такава ос на симетрия, за която можем да твърдим подобна перпендикулярност, е равнината $AKM$ (която си разгледала и ти и те е заблудила към грешно заключение), тъй като тя минава през точка $K$, в която се приземяват височините и на околната стена, и на основата. Та в този ред на мисли, сечението ни си остава трапец в общия случай, а правоъгълникът е частен
Нека заформим една нова задачка покрай това: при $tg\alpha = ?$ сечението е правоъгълник?

Започваме... Няма да повтарям даденото, ще се ориентираме по чертежа.
Първо отбелязахме вече, че търсеното сечение е трапец, като едната му основа $PQ$ се явява средна отсечка за равностранната основа на пирамидата, следователно веднага $PQ = \frac{a}{2}$ е първото важно нещо в задачата.
След това ще вземем $MK = h$ на околната стена и по Питагорова теорема:
$BM^2 = BK^2 + h^2 \Rightarrow h = \frac{a\sqrt{3}}{3}$.
Паралелно за височината на основата $AK$ знаем, че $AK = \frac{a\sqrt{3}}{2}$.
Разглеждаме $\Delta AKM$, от който по косинусова теорема намираме
$cos\varphi = \frac{a^2(\frac{1}{3} + \frac{3}{4} - \frac{21}{36})}{2.\frac{a\sqrt{3}}{3}.\frac{a\sqrt{3}}{2}} = \frac{1}{2} \Rightarrow \varphi = 60^{\circ}$
Сега ще се фокусираме върху $\Delta OKN$. Първо знаем, че $OK = \frac{AK}{2} = \frac{a\sqrt{3}}{4}$.
По синусова теорема имаме:
$NK = \frac{OK.sin\alpha}{sin[180 - (\alpha + 60)]} = \frac{a\sqrt{3}sin\alpha}{4sin(\alpha + 60)}$
$ON = \frac{OK.sin60}{sin[180 - (\alpha + 60)]} = \frac{3a}{8sin(\alpha + 60)}$
Остана само да намерим втората основа на търсения трапец, преди да търсим лицето, а тя е $P_1Q_1$. Ще я намерим от отношението на подобните $\Delta P_1Q_1M \sim \Delta BCM$, от което:
$\frac{P_1Q_1}{a} = \frac{h - NK}{h}$ (ползваме означението $MK = h$ от по-горе)
$\Rightarrow P_1Q_1 = a(1 - \frac{NK}{h}) = a(1 - \frac{\frac{a\sqrt{3}sin\alpha}{4sin(\alpha + 60)}}{\frac{a\sqrt{3}}{3}}) = a(1 - \frac{3sin\alpha}{4sin(\alpha + 60)})$
И сега лицето на нашия трапец-сечение е
$S = \frac{PQ + P_1Q_1}{2}.ON = \frac{ON}{2}(PQ + P_1Q_1) =$
$= \frac{3a}{16sin(\alpha + 60)}\Big[\frac{a}{2} + a(1 - \frac{3sin\alpha}{4sin(\alpha + 60)})\Big] =$
$= \frac{3a^2}{16sin(\alpha + 60)}\Big[\frac{3}{2} - \frac{3sin\alpha}{4sin(\alpha + 60)} \Big] =$
$= \frac{9a^2}{32sin(\alpha + 60)}\Big[1 - \frac{sin\alpha}{2sin(\alpha + 60)} \Big] =$
$= \frac{9a^2}{64sin^2(\alpha + 60)}.(2sin(\alpha + 60) - sin\alpha) =$
$= \frac{9a^2}{64sin^2(\alpha + 60)}.(2(\frac{1}{2}.sin\alpha + \frac{\sqrt{3}}{2}cos\alpha) - sin\alpha) =$
$= \frac{9a^2}{64sin^2(\alpha + 60)}.\sqrt{3}cos\alpha =$
$= \frac{9\sqrt{3}a^2cos\alpha}{64sin^2(\alpha + 60)}$
Аз бих оставил отговора в този вид, но да кажем, че не искаме сумарния аргумент в синуса в знаменателя. Тогава може да разкрием скобите, да умножим знаменателя по $\frac{cos^2\alpha}{cos^2\alpha}$ и да получим
$S = \frac{9\sqrt{3}a^2}{16cos\alpha(tg\alpha + \sqrt{3})^2}$
Решавах я три пъти по различни начини, все до това стигам. Може и да бъркам някъде нещо. Но сечението смятам, че няма как да е правоъгълник. Не и в универсалния случай (в частен може

). Ще чакам мнения/забележки/алтернативи по задачата. Хареса ми!