Гост написа:Ще може ли решение на 20-та
Може
20-та задача:

- Без заглавие (95).png (330.81 KiB) Прегледано 230 пъти
Пирамидата е правилна ,триъгълна - следователно върхът се проектира върху пресечната точка на медианите в основата.Медианите са и ъглополовящи и височини,но аз избирам понятието " медицентър",защото той дели медианите в отношение $2:1$
Нека означим основният ръб с $a$ ,а околният $l$
Ще решим първо стената на пирамидата [tex]ABM[/tex]:
Прилагам Синусова теорема: $\frac{AB}{sin\alpha} = 2R \Rightarrow a = 2R.sin\alpha$
Прилагам Косинусова теорема:$a^{2} = l^{2} + l^{2} - 2l.l.cos\alpha \Leftrightarrow a^{2} = 2l^{2}(1 - cos\alpha) \Leftrightarrow a^{2} = 4l^{2}sin^{2}\frac{\alpha}{2} \Rightarrow$
$a = 2lsin\frac{\alpha}{2} \Leftrightarrow 2R.sin\alpha = 2lsin\frac{\alpha}{2} \Rightarrow l = \frac{2Rsin\alpha}{2sin\frac{\alpha}{2}} = \frac{2Rsin\frac{\alpha}{2}cos\frac{\alpha}{2}}{sin\frac{\alpha}{2}}$
$l = Rcos\frac{\alpha}{2}$
Построявам сечение на пирамидата с равнина минаваща през околния ръб $MC$ и медианата в основата $CK$
Полученото сечение е $\triangle KCM$
$KC = \frac{a\sqrt{3}}{2} = \frac{2Rsin\alpha\sqrt{3}}{2} \Rightarrow KC = R\sqrt{3}sin\alpha$ ($KC$ е медиана в равностранен триъгълник )
Като използвам свойството на медицентъра получавам $HC = \frac{2}{3}.KC \Leftrightarrow HC = \frac{2\sqrt{3}}{3}Rsin\alpha$
За $\triangle HCM $ прилагам Питагорова теорема :
$HM^{2} = MC^{2} - HC^{2} \Leftrightarrow h^{2} = l^{2} - HC^{2} \Leftrightarrow h^{2} = R^{2}cos^{2}\frac{\alpha}{2} - \frac{4}{3}R^{2}sin^{2}\alpha = R^{2}cos^{2}\frac{\alpha}{2}(1 - \frac{16}{3}sin^{2}\frac{\alpha}{2})$
$h = Rcos\frac{\alpha}{2}\sqrt{1 - \frac{16}{3}sin^{2}\frac{\alpha}{2}}$
$V_{MABC } = \frac{1}{3}.S_{ABC }.h \Leftrightarrow V_{MABC } = \frac{1}{3}\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}.h \Leftrightarrow $
$$V_{MABC } = \frac{\sqrt{3}}{3}R^{3}sin^{2}\alpha.cos\frac{\alpha}{2}\sqrt{1 - \frac{16}{3}sin^{2}\frac{\alpha}{2}}$$
Дано не съм оплела сметките! Проверете ги.Иначе идеята мисля,че е ясна.
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика