Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Уравнение на ъглополовяща

Уравнение на ъглополовяща

Мнениеот Гост » 28 Яну 2023, 20:23

Даден е [tex]\triangle[/tex]ABC, чиито върхове имат координати A(1; -4), B(0; 3), C(-1; -2). Да се намери уравнението на ъглополовящата на [tex]\angle[/tex]BAC. Аз намерих уравненията на AB(y = -7x + 3) и на AC(y = -x -3). После използвах равенството между тангенсите на двата ъгъла, заключени между двете прави и ъглополовящата и получих за наклонът на ъглополовящата две стойности ([tex]\frac{1}{2}[/tex] и [tex]2[/tex]). Наясно съм, че единият наклон е на външната ъглополовяща на ъгъла, а другия на вътрешната(която се търси в условието), но не знам как да определя кой наклон за коя права съответства. Моля за разяснение.
Гост

Re: Уравнение на ъглополовяща

Мнениеот KOPMOPAH » 28 Яну 2023, 22:57

Имаш грешка в единия знак за стойностите на наклоните. Тъй като ъглополовящите са перпендикулярни, то произведението на наклоните им трябва да е равно на $-1$, а в твоя случай е $1$.

Правилните стойности са $-2$ и $\frac 12$ (търси къде си сгрешил :roll: ). Тогава остава да съобразиш, че $-2 \in (-7;-1)$, а вътрешната ъглополовяща се намира между правите $y = -7x + 3$ и $y = -x -3$. В крайна сметка търсеният наклон е $-2$
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Назад към 11 клас