Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Ъгъл между прави в пирамида

Ъгъл между прави в пирамида

Мнениеот Гост » 09 Фев 2023, 10:31

Основата ABCD на пирамидата ABCDM е квадрат. За ръбовете е изпълнено MD⊥AD и MD⊥CD. Точка P е среда на BD. Намерете мярката на ъгъла между правите MP и AC.
Гост

Re: Ъгъл между прави в пирамида

Мнениеот peyo » 09 Фев 2023, 10:42

Гост написа:Основата ABCD на пирамидата ABCDM е квадрат. За ръбовете е изпълнено MD⊥AD и MD⊥CD. Точка P е среда на BD. Намерете мярката на ъгъла между правите MP и AC.

Това е забавна задача!

Ако си го представим мислено, М се намира точно над D. Тогава MP e най-близката точка до AC ерго ъгъла който сключва е [tex]90^\circ[/tex]. Това обаче ми се струва очевидно и не знам дали е доказателство.
Друго решение е, че точката M няма ограничение колко високо може да бъде, тогава ъгъла да е независим от височината трябва да е нещо интересно, като 0 или 90, значи е 90.
peyo
Математик

Рейтинг: 663

Мнениеот ammornil » 09 Фев 2023, 11:47

peyo написа:Ако си го представим мислено, М се намира точно над D. Тогава MP e най-близката точка до AC {[tex]MP[/tex] е отсечка, а не точка! } ерго ъгъла който сключва е [tex]90^\circ[/tex]. Това обаче ми се струва очевидно и не знам дали е доказателство.

Решение
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1776

Мнениеот nikola.topalov » 09 Фев 2023, 21:28

peyo написа:Това е забавна задача!

Не виждам кое ѝ е забавното. Ъгълът е прав - следва директно от теоремата за трите перпендикуляра.
Затворник във ФМИ
nikola.topalov
Напреднал

Рейтинг: 521

Назад към 11 клас