Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

тригонометрия

тригонометрия

Мнениеот prodanov » 08 Май 2011, 16:15

Основата на равнобедрен триъгълник е [tex]a[/tex], а ъгълът м/у бедрото и основата е [tex]2\alpha[/tex]. Ъглополувящата на дадения ъгъл е равна на: ....

от формулката [tex]\frac{2ab}{a+b}cos{\frac\gamma2}[/tex] излиза [tex]\frac{a cos\alpha}{cos{2\alpha}(2cos{2\alpha} + 1)}[/tex]

и се мъча да го представя като произведение, щото така нали не го признават (от матура е), ама нещо не става. Малко помощ?
prodanov
Напреднал

Рейтинг: 10

Re: тригонометрия

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 08 Май 2011, 16:23

prodanov написа:Основата на равнобедрен триъгълник е [tex]a[/tex], а ъгълът м/у бедрото и основата е [tex]2\alpha[/tex]. Ъглополувящата на дадения ъгъл е равна на: ....

от формулката [tex]\frac{2ab}{a+b}cos{\frac\gamma2}[/tex] излиза [tex]\frac{a cos\alpha}{cos{2\alpha}(2cos{2\alpha} + 1)}[/tex]

и се мъча да го представя като произведение, щото така нали не го признават (от матура е), ама нещо не става. Малко помощ?

2cos2x+1 разделяш го на 2 ===>cos2x+1/2
1/2=cos60
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Рейтинг: 16

Мнениеот prodanov » 08 Май 2011, 16:32

мерси! ;)
prodanov
Напреднал

Мнениеот ganka simeonova » 08 Май 2011, 17:12

prodanov написа:Основата на равнобедрен триъгълник е [tex]a[/tex], а ъгълът м/у бедрото и основата е [tex]2\alpha[/tex]. Ъглополувящата на дадения ъгъл е равна на: ....

E, тези формули наготово "най ги обичам"
Сори, но точно тази формула на ДЗИ няма да ти се падне. Искам да направиш твое си решение, без тази формула.
ganka simeonova

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 08 Май 2011, 20:01

ganka simeonova написа:

E, тези формули наготово "най ги обичам"
Сори, но точно тази формула на ДЗИ няма да ти се падне. Искам да направиш твое си решение, без тази формула.

Да наистина изкарай си някакво твое решение,дори и да отидеш на ДЗИ и да напишеш тази формула мисля,че може да не ти я признаят ,а пък и задачата е лека струва ли си да използваш някакви такива формули(чесно казано аз не я бях чувал до сега) .Реши си задачата с мислене,а не със заместване :)
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Мнениеот prodanov » 08 Май 2011, 21:01

Признават ги, признават ги. Просто не са ги написали. Сега седнах да я мисля, иначе на матурата няма шанс да си губя времето.

По принцип съм свикнал с формулите от книжката на софийския(знам си ги на изуст, тая е от там). Ефект има, преди 4 часа едвам ми стигаха, сега за 2 съм готов. :)
prodanov
Напреднал

Мнениеот strangerforever » 08 Май 2011, 21:15

prodanov написа:Признават ги, признават ги. Просто не са ги написали. Сега седнах да я мисля, иначе на матурата няма шанс да си губя времето.

По принцип съм свикнал с формулите от книжката на софийския(знам си ги на изуст, тая е от там). Ефект има, преди 4 часа едвам ми стигаха, сега за 2 съм готов. :)

Моля те, не се излагай, какво мислене има тук, това е елементарна задача...
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот prodanov » 08 Май 2011, 21:18

мда, AP се изразява с cos на ъгъла и синусова теорема за ъглополувящата. Горе-долу си е пак същото.

П.П Е, виж, така поне тряя да си направиш чертежа, работа е. :roll:
prodanov
Напреднал

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 08 Май 2011, 22:32

prodanov написа:мда, AP се изразява с cos на ъгъла и синусова теорема за ъглополувящата. Горе-долу си е пак същото.

П.П Е, виж, така поне тряя да си направиш чертежа, работа е. :roll:

Щом така ти е по удобно ... твое си решение ... всеки си избира подхода,а пък и щом при теб действа...ако наистина ти намалява двойно нужното време евала :)
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Назад към 11 клас