Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Медиана в правоъгълен триъгълник.

Медиана в правоъгълен триъгълник.

Мнениеот Monarch » 26 Май 2011, 18:50

Така и не ги научих тези формули за медиана , преди ги знаех , ама ... в 7-ми клас ... от тогава доста съм ги забравил. :mrgreen: Може ли някой да ми помогне с тази задачка ?

Задача : Катетите на правоъгълен триъгълник са с дължини 3 и 4 сантиметра. Намерете дължината на медианата към хипотенузата. // Край.

Знам , че сигурно е за ниво "бавноразвиващи се и изостанали" , но дори с търсене в net-a не намерих подходяща конструкция (формула ; формули ; решение , решения) подходяща за решението на тази задача. Или има твърде малко информация в internet за медианите или наистина съм яко fail-нат (провален ; смотан , когато е употребено в преносен смисъл , както е в случая) откъм късмет с намирането на нужната формула ... Мерси предварително. :)
Monarch
Нов

Рейтинг: 3

Re: Медиана в правоъгълен триъгълник.

Мнениеот dimy93 » 26 Май 2011, 19:07

search Теорема на Питагор
search медиана в правоъгълен триъгълник
dimy93
Напреднал

Рейтинг: 7

Мнениеот Monarch » 26 Май 2011, 19:30

Вече го намерих , реших я. Благодаря много все пак. :) Яко съм забравил математиката ...
Намерих и формулата за медиана в разностранен триъгълник. Първоначално тръгнах да решавам задачата по нея с надеждата да получа същия отговор , но за моя неприятна изненада получих някаква глупост от сорта на [tex]m_{c} = \frac{\sqrt{15}}{2}[/tex]. :? :roll: Благодаря много ! :) Колкото за задачата : [tex]m_{c} = 2,5[/tex] см.
Monarch
Нов

Рейтинг: 3

Мнениеот dimy93 » 26 Май 2011, 19:43

Медианата в правоъгълен триъгълник е 1/2*хипутенузата
dimy93
Напреднал

Рейтинг: 7

Назад към 11 клас