strangerforever написа:Максималната стойност на функцията y се достига при минималната възможна стойност на знаменателя f(x) = 2x^2 + 3x + 2.
f(x) е намаляваща в [tex](-\infty;-\frac{3}{4})[/tex] и растяща в [tex](-\frac{3}{4};\infty)[/tex], откъдето виждаме, че в разглеждания интервал, тя е намаляваща, следователно ще достигне най-малката си стойност при -1. Замествайки с -1 получаваме f(-1) = 1 и y = 3.
ptj написа:strangerforever написа:Максималната стойност на функцията y се достига при минималната възможна стойност на знаменателя f(x) = 2x^2 + 3x + 2.
f(x) е намаляваща в [tex](-\infty;-\frac{3}{4})[/tex] и растяща в [tex](-\frac{3}{4};\infty)[/tex], откъдето виждаме, че в разглеждания интервал, тя е намаляваща, следователно ще достигне най-малката си стойност при -1. Замествайки с -1 получаваме f(-1) = 1 и y = 3.
Недей обяснява като за 8 клас, все пак задачата е за 11-ти и е препоръчително използването на подходящ материал от математическия анализ.
ptj написа:Съжалявам, изобщо не съм наясно със сегашните левашки програми на обучение, тото тестове и т.н. Както е тръгнало бъдещите бавно-развиващи поколения може и на 30 години да не знаят нищо за тях. Аз съм учил производни и всичко свързано с тях в 10-ти клас. В 11-ти бях в УПК.
lamptz написа:ама функцията ми е 3/(2.x.x+3.x+2) .. така променя ли се отговора ..
??
Xixibg написа:Хайде сега обяснете как да намерим минимална или максимална стойност на рационална функция в затворен интервал ,като монотонност на функции и производни се учи в 12 клас.
ptj написа:Кое му е гадното, че казвам истината ли?
Xixibg написа:Когато върхът на параболата попадне в дадения затворен интервал какво ще съобразяваме?Как да се досетим че трябва да разглеждаме и върхът и краищата на интервала за да открием каквото ни трябва?
Просто мисля ,че подобни задачи е редно да се дават когато вече е изучен материала за производни и когато учениците знаят какво е растяща и намаляваща функция........А това със съобразяването (УСБСС-Умен съм бил сетил съм се)....бих казал ,че е много лесно един 7-мо класник да съобрази че решението на [tex]x^2-3x+2<0[/tex] е [tex]x\in (1;2)[/tex] ,ама ако дадат подобно нещо на външното ще се наддаде вой.
Xixibg написа:Когато върхът на параболата попадне в дадения затворен интервал какво ще съобразяваме?Как да се досетим че трябва да разглеждаме и върхът и краищата на интервала за да открием каквото ни трябва?
Просто мисля ,че подобни задачи е редно да се дават когато вече е изучен материала за производни и когато учениците знаят какво е растяща и намаляваща функция........А това със съобразяването (УСБСС-Умен съм бил сетил съм се)....бих казал ,че е много лесно един 7-мо класник да съобрази че решението на [tex]x^2-3x+2<0[/tex] е [tex]x\in (1;2)[/tex] ,ама ако дадат подобно нещо на външното ще се наддаде вой.
strangerforever написа:Xixibg написа:Когато върхът на параболата попадне в дадения затворен интервал какво ще съобразяваме?Как да се досетим че трябва да разглеждаме и върхът и краищата на интервала за да открием каквото ни трябва?
Това са пълни глупости.
x^2 - 3x + 2 < 0 си е неравенство за седми клас, което се решава с 2 системи. Защо да се наддаде вой? Това, което питаш как ще го съобразим - ами ще го съобразим, като си начертаем графиката, откъдето много ясно ще се види това и ще може да се съобрази. Всеки 10-класник знае какво е растяща/намаляваща функция, както и, ако не си наясно, точно тогава се изучава квадратната функция в голяма степен.
ptj написа:Защо приказвате глупости? Как повече от 45 години можеше да се учи по една програма, а сега да решиха да я разтеглят в още 2 класа? Да не би да се повишило качеството на обучение или се е вдигнало нивото на знания на подрастващите? И не ми говорете за Паскалев... на времето Грозданов се смееше, че сборниците му били за 3-каджии.
П.П. Във всичко отново е замесена политика и отстояване на нечии интереси...
Регистрирани потребители: 0 регистрирани