Дадени са синусите на двата остри ъгъла - 5/13 и 4/5 в триъгълник. Търси се косинус на 3-тия ъгъл. Търсих в учебника, но неможах да намеря нищо. Ако някой има идея как да реша това чудо, моля да пише ! Мерси предварително
Спусни височина през върха С. Означия с h. Означи страните с а и b. Разгледай двата правоъгълни триъгълника използвай на какво е равен синус. Изрази височината от единия и от другия триъгълник. Приравни едно на друго двете равенства и изрази а чрез b. Намери на колко са равни частите на основата, чрез b. Използвай синусова теорема за страните примерно а и с. По този начин ще намериш синус гама. Използвай основното тригонометрично тъждество за да намериш косинус гама. Прецени дали триъгълника е остроъгълен, правоъгълен или тъпоъгълен. Аз получавам cos y = -14 / 65 . Успех!
Здравейте!Скоро имам класно по математика,затова трябва да реша някои задачки,но уви не се справих с някои от тях.Ще ви бъда много благодарен,ако някой може да ми помогне.Благодаря предварително на всички!!! ЕТО ГИ И ЗАДАЧИТЕ: