Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Корен квадрат и коренуване

Корен квадрат и коренуване

Мнениеот Гост » 04 Окт 2012, 15:21

Здравейте,
Когато сме учили за корен квадрат, аз тогава отцъствах и изпуснах основата :( И ми е тъмна Индия и в часовете по мат не мога да разбера напълно действията. Тъй като консултациите в училище са в Сряда, и никой в моята среда не разбира от Математика, просто нямам начални знания за 8 ми клас :( :oops:
Ако може да ми обясните - "Ирационалните цисла", "Квадратен корен" и "Свойства на квадратните корени". Адски много ще съм Ви благодарен :)
Блягодаря предварително :D
ПС. Разбирам по Математика, не съм от тези с ниски оценки нито пък съм математик' :mrgreen:
Гост

Re: Корен квадрат и коренуване

Мнениеот Гост » 04 Окт 2012, 20:53

Еми корен квадратен това ти е едно число, което е решение уравнение от вида [tex]x^2=a[/tex] където а>0. Тоест корен квадратен от числото а, това е онова число, което като повдигнеш на квадрат ще ти даде а. И това число е прието да се означава със символа [tex]\sqrt {a}[/tex]. Понеже няма реално число дето като вдигнеш на квадрат да ти даде отрицателно число, виждаш че [tex]\sqrt{a}>0[/tex]. Обаче, че такова число съществува, да се докаже строго математически, изисква малко повече апарат от теорията на реалните числа, който за съжаление в училище не се разисква много много. На теб ти трябва само да приемеш, че такова число има и то е решение на онова уравнение дето написах по-горе. А свойствата на корена ги получаваш много лесно. Например че [tex]\sqrt{ab}=\sqrt{a}\sqrt{b}[/tex] за a,b>0 установяваш, че е вярно като приложиш дефиницията, а именно [tex]\sqrt{ab}^2=ab=(\sqrt{a})^2(\sqrt{b})^2[/tex]. Че [tex]\sqrt{a^2}=|a|[/tex] също установяваш много лесно, а именно нека [tex]b=\sqrt{a^2}[/tex], тогава [tex]b^2=a^2[/tex] или [tex](b-a)(b+a)=0[/tex]. Понеже [tex]b>0[/tex] имаш че b=a, ако а>0, или b=-a, ако а<0 и значи b=|a| или с други думи
[tex]\sqrt{ab}^2=|a|[/tex]. Ми това е в най-общи линии за корен квадратен.
Гост

Мнениеот Гост » 04 Окт 2012, 22:50

Mnogo qk urok, oba4e ne razbrah za6to ot tova 4e nqma realno 4islo koeto na kvadrat da dava otricatelno 4islo sledva 4e koren ot a e >0
Гост

Мнениеот Гост » 05 Окт 2012, 10:02

Ами да, от това не следва че корен от а е положително, по-скоро от това следва, че не можем да взимаме корен квадратен от отрицателно число, тоест, че в такъв случай не съществува реално число, чиито квадрат да дава а, или с други думи, че корен от а е реално само ако а≥0. Корен квадратен от а, по определение е положително число, ако а>0, обаче, както бе отбелязано по-горе, че в действителност съществува единствено такова число, е предмет на по-дълбоки разглеждания.
Гост

Мнениеот ganka simeonova » 05 Окт 2012, 11:44

Няма ли админ, който да заключи тази тема? От тези отговори и съждения, аз самата се сбърках!
ganka simeonova

Мнениеот inveidar » 05 Окт 2012, 13:34

Гост написа:Еми корен квадратен това ти е едно число, което е решение уравнение от вида [tex]x^2=a[/tex] където а>0. Тоест корен квадратен от числото а, това е онова число, което като повдигнеш на квадрат ще ти даде а. И това число е прието да се означава със символа [tex]\sqrt {a}[/tex]. Понеже няма реално число дето като вдигнеш на квадрат да ти даде отрицателно число, виждаш че [tex]\sqrt{a}>0[/tex].

Не виждаш това, а виждаш, че [tex]a\ge 0[/tex](не знам защо си махнал равенството).
А определението ти не е вярно така както си го казал. Корен квадратен от [tex]a[/tex] ти е единственото неотрицателно решение на уравнението [tex]x^2=a[/tex], когато [tex]a\ge 0[/tex]. И не е кой знае какъв проблем да се докаже, че това уравнение винаги има неотрицателен корен. Просто се използва квадратната функция и нейните свойства?
Другото определение е: Квадратен корен от [tex]a[/tex] е такова число(записваме го като [tex]\sqrt {a}[/tex]), за което са изпълнени условията [tex](\sqrt{a})^{2}=a[/tex] и [tex]\sqrt{a}\ge 0[/tex].
Преди много, много време този корен се наричаше "аритметичен корен от а", защото има и друго число(отрицателно), което като го повдигнеш на квадрат се получава а, но сега не е така!!! Пример: [tex]\sqrt{4}=2[/tex], защото [tex]2^{2}=4[/tex] и [tex]2>0[/tex], а не -2 , макар че и то повдигнато на втора степен дава 4.
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот Гост » 05 Окт 2012, 14:54

inveidar написа: Другото определение е: Квадратен корен от [tex]a[/tex] е такова число(записваме го като [tex]\sqrt {a}[/tex]), за което са изпълнени условията [tex](\sqrt{a})^{2}=a[/tex] и [tex]\sqrt{a}\ge 0[/tex].

[tex](\sqrt{a})^{2}=|a|; a \in R[/tex]
Гост

Мнениеот grav » 05 Окт 2012, 15:10

Гост написа:[tex](\sqrt{a})^{2}=|a|; a \in R[/tex]

Бъркаш го с [tex]\sqrt{a^2}=|a|[/tex].
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 370

Мнениеот Гост » 05 Окт 2012, 16:09

grav написа:
Гост написа:[tex](\sqrt{a})^{2}=|a|; a \in R[/tex]

Бъркаш го с [tex]\sqrt{a^2}=|a|[/tex].

Ми според мен не го бъркам. Те са си еквивалентни [tex](\sqrt{a})^{2}=\sqrt{a^2}=|a|[/tex]
И с пример става видно, че е така. Нека а=-7
[tex]\sqrt{a^2}=\sqrt{(-7)^2} =|7|[/tex], a не на -7.
Гост

Мнениеот Гост » 05 Окт 2012, 16:34

inveidar написа:Не виждаш това, а виждаш, че [tex]a\ge 0[/tex](не знам защо си махнал равенството).

То още в началото е казано, че а>0, иначе равенството е махнато защото когато а=0 е очевидно, че числото което вдигнато на квадрат дава 0 е самата нула, което всъщност казва, че корен от 0 е 0, а идеята беше да се разбере нетривиалния случай.
И не е кой знае какъв проблем да се докаже, че това уравнение винаги има неотрицателен корен. Просто се използва квадратната функция и нейните свойства?

Ами дай да го видим доказателството с квадратната функция.
Гост

Мнениеот grav » 05 Окт 2012, 17:42

Гост написа:Ми според мен не го бъркам. Те са си еквивалентни [tex](\sqrt{a})^{2}=\sqrt{a^2}=|a|[/tex]
И с пример става видно, че е така. Нека а=-7
[tex]\sqrt{a^2}=\sqrt{(-7)^2} =|7|[/tex], a не на -7.

Бъркаш, това не е равенството което беше написал в началото, а другото. Това което беше написал в началото е [tex](\sqrt{-7})^2=|7|[/tex] което не е вярно.
grav
Математиката ми е страст

Мнениеот inveidar » 06 Окт 2012, 09:30

Гост написа:
inveidar написа: Другото определение е: Квадратен корен от [tex]a[/tex] е такова число(записваме го като [tex]\sqrt {a}[/tex]), за което са изпълнени условията [tex](\sqrt{a})^{2}=a[/tex] и [tex]\sqrt{a}\ge 0[/tex].

[tex](\sqrt{a})^{2}=|a|; a \in R[/tex]

Приятелю, определението е точно каквото съм го написал. От определението следва, че след като [tex](\sqrt{a})^{2}=a[/tex], то [tex]a\ge 0[/tex]и, следователно, [tex]|a|=a[/tex]. Не е прието в определенията да се казват неща, които следват от тях. Разбираш ли? Пак от това следва, че няма корен квадратен от отрицателно число. Но и това не се казва в определението.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот inveidar » 06 Окт 2012, 11:41

Гост написа:
inveidar написа: И не е кой знае какъв проблем да се докаже, че това уравнение винаги има неотрицателен корен. Просто се използва квадратната функция и нейните свойства?

Ами дай да го видим доказателството с квадратната функция.

С уточнението, че се приеме на доверие факта, че графиката на квадратната функция е непрекъсната линия! ;)
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Гост » 06 Окт 2012, 18:49

inveidar написа:
С уточнението, че се приеме на доверие факта, че графиката на квадратната функция е непрекъсната линия! ;)

Не знам какво доказателство може да бъде това, след като тук става дума за доказателство за съществуване на реално число, непрекъснатост трябва да се ползва, но не на квадратна функция, а на самото поле на реалните числа. Освен това, за да се дефинира корен на квадратно уравнение, най-малкото е нужно вече да се знае какво е квадратен корен от неотрицателно число, и по-точно да се докаже, че такова число наистина съществува.
Гост

Мнениеот ganka simeonova » 06 Окт 2012, 19:10

Гост написа:
inveidar написа:

Не знам какво доказателство може да бъде това, след като тук става дума за доказателство за съществуване на реално число, непрекъснатост трябва да се ползва, но не на квадратна функция, а на самото поле на реалните числа. Освен това, за да се дефинира корен на квадратно уравнение, най-малкото е нужно вече да се знае какво е квадратен корен от неотрицателно число, и по-точно да се докаже, че такова число наистина съществува.

Нормални ли сте? В 8 клас ползвате: квадратна функция, непрекъснатост, поле,....
Последна промяна ganka simeonova на 06 Окт 2012, 19:53, променена общо 1 път
ganka simeonova

Мнениеот ganka simeonova » 06 Окт 2012, 19:25

Драги гост, аз ще ти го обясня простичко..
До сега познаваш няколко операции- събиране, умножение и деление
х+2=5=>x=3
2x=6=>x=3
[tex]2^2=x=>x=4[/tex]-при тези у-я х се намира с действията събиране, умножение, степенуване и отговорът е еднозначен
[tex]x^2=9=>x_1=-3; x_2=3[/tex] При това у-е корените са два. За да не се получи разминаване, прието е неотрицателното решение да се нарича: "корен квадратен от 9, а самото действие, с което се намира това неотрицателно решение- коренуване".
Т.е. [tex]\sqrt{9}=3[/tex], защото [tex]3^2=9[/tex]
[tex]\sqrt{(-4)^2} =\sqrt{16} =4[/tex], защото [tex]4^2=16[/tex]
Т.е. , [tex]\sqrt{a}[/tex] е онова НЕОТРИЦАТЕЛНО ЧИСЛО„ което повдигнато на втора степен е равно на а.
ganka simeonova

Мнениеот inveidar » 06 Окт 2012, 20:02

В учебника за 8 клас просто се казва, че може да се докаже, че съществува квадратен корен от всяко число. Нищо повече. Приема се на доверие и това е правилно, защото става въпрос за училищна математика. Аз казвам, че ако се приеме на доверие, че графиката на квадратната функция е непрекъсната линия(а точно това се прави в училищния курс по математика!), то аз мога да докажа без полета и други подобни, че съществува квадратен корен от произволно число.
Да го доказвам ли при това предположение, или не?
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот ganka simeonova » 06 Окт 2012, 20:06

Постът започва с това, че детето е пропуснало началните уроци за корен квадратен. Ясно е като бял ден, че е 8 клас;) Нищо не доказвай!
ganka simeonova

Мнениеот Гост » 06 Окт 2012, 22:31

Хехе, ами че то тъкмо знанието на действията с рационални числа е отправната точка за правилното разбиране на реалните числа. Трябва само мъничко допълнение и разяснение около аксиоматиката да се направи, което изобщо не би било трудно за възприемане, стига да се обясни ясно, въпроса е, че явно в училище няма кой да го направи.
Гост

Мнениеот inveidar » 06 Окт 2012, 22:49

Продължавам да твърдя, че съществуването на квадратен корен може да се докаже само с допускането, че графиката на квадратната функция е непрекъсната крива. След това доказваме, че е растяща функция за неотрицателни стойности на аргумента и готово. Да го доказвам или не? Твърдя, също така, че е невъзможно да се докаже съществуването с каквато и да била аксиоматика и т.н без знания за граници. Смея да кажа още, че има десетки достойни и способни учители по математика в българското училище, които не отстъпват по нищо в знанията си по математика на теб, драги ми Госте!!!
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот ammornil » 07 Окт 2012, 07:31

Споделям раздразнението на Inveidar за това, че всички учители се поставят в обща рамка и се определят като некадърни или като незаинтересовани. Това, че някой нещо не е научил не е вина на учителя, макар да допускам че има и такива преподаватели, които не се чувстват длъжни да преподават.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1776

Мнениеот grav » 07 Окт 2012, 11:33

Inveidar, напиши го, дори и само един ученик да го прочете пак ще е полезно.
grav
Математиката ми е страст

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика