Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Пирамида.Проверка на отговор

Пирамида.Проверка на отговор

Мнениеот Гост » 18 Окт 2013, 21:24

Здравейте!Имам питане за следната задача:
Основата на пирамида е триъгълник със страни 3,4 и 5см.Околните стени са наклонени към основата под ъгъл от 45°.Обемът на пирамидата е ?
Аз получавам 5 куб.см., но няма такъв от посочените отговори.Иначе разсъждавам така- основата е правоъгълен триъгълник с хипотенуза 5,ок ръбове сключват ъгъл 45° с основата, следователно височината се проектира в средата на хипотенузата и е 2,5 см,защото при спускането се получава равнобедрен правоъгълен триъгълник.Обемът=1/3*3*4/2*2,5=5
ще се радвам,ако ми откриете грешката..Благодаря!
Гост

Re: Пирамида.Проверка на отговор

Мнениеот monika_at » 18 Окт 2013, 22:13

Гост написа:Здравейте!Имам питане за следната задача:
Основата на пирамида е триъгълник със страни 3,4 и 5см.Околните стени са наклонени към основата под ъгъл от 45°.Обемът на пирамидата е ?
Аз получавам 5 куб.см., но няма такъв от посочените отговори.Иначе разсъждавам така- основата е правоъгълен триъгълник с хипотенуза 5,ок ръбове сключват ъгъл 45° с основата, следователно височината се проектира в средата на хипотенузата и е 2,5 см,защото при спускането се получава равнобедрен правоъгълен триъгълник.Обемът=1/3*3*4/2*2,5=5
ще се радвам,ако ми откриете грешката..Благодаря!

Грешката е... По условие е казано, че околните стени сключват равни ъгли с основата, а ти си мислиш, че околните ръбове сключват равни ъгли. Върхът се проектира в центъра на вписаната окръжност, радиусът на която е 1см. Тогава от правоъгълния равнобедрен триъгълник=>височината също е 1 см. Лицето на основата е 6 кв. см=>обемът е 2 куб. см.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот Гост » 18 Окт 2013, 22:42

а защо ъглите са различни?
Гост

Мнениеот monika_at » 18 Окт 2013, 22:49

Едно е ъгъл между две равнини, друго е ъгъл между права и равнина.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика